szerző:
hvg.hu

Egy szigetvári háziorvos volt asszisztense betegek adatait adta ki nyugtatófüggő barátnőjének, hogy a más nevére kiállított receptekkel nyugtatót válthasson ki szigetvári patikákban. Bűnszövetségben elkövetett vesztegetés miatt kell felelniük a Szigetvári Járási Bíróságon – írja a bama.hu.

Mindkét nő büntetlen előéletű, az egyik nyugdíj előtt áll, a másik nyugdíjaskorú. Győrből ismerték egymást korábban.

Az elsőrendű vádlottat pszichiátrián is kezelték, és nyugtatófüggő lett, de neki nem írhattak fel annyi gyógyszert, amennyit ő szeretett volna. Emiatt kérte el más betegek adatait, illetve kapott más nevére szóló recepteket az egykori háziorvosi asszisztenstől.

Az asszisztens 2011. január 1-je és 2013. december 30-a között adta ki a körzetbe tartozó betegek személyes adatait, így nevüket, születési idejüket, lakcímüket, társadalombiztosító azonosító jelüket, illetve állított ki ezek felhasználásával nyugtatóra szóló recepteket.

Összesen 211 beteg adatait használták fel, hogy gyógyszert szerezzenek – olvasható a cikkben. Szigetvár négy patikájában vásárolt a gyógyszerfüggő nő rendszeresen sok nyugtatót.

A hamis receptek után az egészségbiztosítási támogatásra való jogosultságot valamiért egyszer sem érvényesítette. Sőt, a kezdeti önzetlen barátnői segítséget előbb kisebb értékű, saját készítésű ajándékokkal hálálta meg, majd pénzt is fizetett a vényekért az asszisztensnek: 2011 májusa és 2013 decembere között 47 alkalommal, összesen 360 ezer forinttal köszönte meg a közreműködését.

A körzetben dolgozó két háziorvos és a betegek nem tudtak az adatok felhasználásáról.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!