szerző:
hvg.hu

Egy végzetes balesetben vesztette el testvérét egy 48 éves férfi, aki egy lepukkant terepjáróval ment fát gyűjteni Bátor község mellett. Az elszabadult jármű halálra gázolta fivérét, akinek nemcsak a bordái törtek el sorban, hanem a gerincoszlopa is szétnyílt. Vádat emeltek a terepjáró gazdája ellen – közölte szerdán a Heves Megyei Főügyészség.

A 48 éves vádlott tűzifát ment gyűjteni a testvérével és az édesapjával 2014 őszén Bátor községnél, Heves megyében, az erdészet engedélyével. Egy olyan lepukkant UAZ-zal hajtottak az erdőbe, amelynek nem volt forgalmi engedélye és rendszáma.

Már a második forduló felpakolásához készültek, amikor a férfi megpróbált megfordulni az erdészeti úton, de a lepukkant járműve orral a fás, bokros lejtőre csúszott. Azért, hogy ki tudjon farolni, szerelni kezdte a terepváltót, ezalatt az apja és a testvére farönköket hordtak a jármű rakterére. Így próbálták leterhelni a hátsó tengelyt, hogy a jármű ne csússzon le.

Végül sikerült félig feltolatni a földútra úgy, hogy az első kerekek még mindig a lejtőn álltak. A férfi ekkor leállította az UAZ-t, és újabb farönköket dobott a raktérbe, de nem gondoskodott arról, hogy a jármű a lejtős, sáros domboldalon ne tudjon megindulni.

Az egyterű jármű hátuljába helyezett rönkök a két első ülés között előre csúsztak, a kézifék kioldódott, a váltó pedig üresbe került, így a jármű a dombon gurulni kezdett, és elütötte a férfi testvérét, aki éppen a terepjáró előtt volt.

A vádlott először egy vastag ággal próbálta leemelni a megrakott járművet az alatta fekvő fivéréről, de ez nem sikerült neki, ezért beült a kocsiba, beindította azt, majd néhány métert előre gurult.

A testvére nemcsak sorozat-bordatörést szenvedett mindkét oldalon, de két csigolya között a gerincoszlopa is szétvált. Azonnal meghalt.

A Heves Megyei Főügyészség halálos közúti baleset gondatlan okozása miatt emelt vádat a 48 éves férfi ellen. Indítványozták, hogy a járásbíróság a büntetlen előéletű vádlottal szemben próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetést szabjon ki, valamint határozott időre tiltsa el őt a járművezetéstől, és kötelezze a négyszázezer forintot meghaladó bűnügyi költség megfizetésére is.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!