szerző:
hvg.hu

Tizenöt évvel ezelőtt kellett volna kikérni azokat az iratokat, amelyek az egyházi személyekre vonatkoznak, hogy egy belső egyházi vizsgálatot tudjanak végrehajtani - mondta Bölcskei Gusztáv református püspök a Magyar Hírlapnak adott interjújában utalva a készülődő ügynöktörvényre.

"Két éve a zsinat az önkéntes átvilágítás mellett foglalt állást. Arról nincs kimutatás, hogy ezzel hányan éltek, tudomásom szerint sokan. Az érintettség nyilvánosságra hozását nem kértük" - válaszolta a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke a Magyar Hírlapnak arra a kérdésre, hogy az egyházban is lesz-e átvilágítás.

Bölcskei szerint ő is kérte az átvilágítását, "de az iratok nélkül is lehetett tudni, ki írta a jelentéseket, főleg egy faluban", ahol a hetvenes években volt teológus. "Minden egyház maga intézte el a saját múltjával való szembesülést. A református egyház 1990-ben úgy döntött, hogy minden akkor hivatalban levő egyházi vezető lemond posztjáról" - hangsúlyozta, hozzátéve azt, hogy aki akart, önként visszavonulhatott.

A Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke ismer olyat a közösségen belül, aki együttműködött. A közéletben sem volt következménye, ha ez kiderült, így "hamis mérce lenne mást kérni az egyháztól" - tette hozzá.
 

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Itthon

Saját átvilágítását kéri Kondor Katalin

Nem működtem együtt semmilyen csoportfőnökséggel, a Népszavában megjelent dokumentumot nem írtam alá és sosem láttam, reagált a Magyar Rádió elnöke a napilap pénteki számában megjelentekre. Kondor Katalin kész alávetni magát az átvilágítóbírák vizsgálatának.

Hét nap

PROLONGÁLT ÁTVILÁGÍTÁSOK

Legalább fél évvel - ez év december 31-éig - meghosszabbítja az átvilágítási eljárások törvényben rögzített...

Itthon

Református zsinat: a homoszexualitás a házasságtöréshez hasonló bűn

A Magyarországi Református Egyház a házasságot egy férfi és egy nő életre szóló szövetségi kapcsolatának, a családi élet alapjának tekinti, míg a homoszexuális életvitelt és annak propagálását a lelkipásztori hivatással összeegyeztethetetlennek tartja - közölte Bölcskei Gusztáv püspök csütörtökön.

MTI Média

Összerúgta a port a köztévével a református egyház

A református egyház szerint az MTV nem engedte, hogy a vallási műsorban adásba kerüljön az egyház álláspontja a határon túli magyarok kettős állampolgárságáról; az egyház az ORTT-hez fordul. Az MTV elnöke szerint a szerkesztő helyesen járt el.