szerző:
MTI

Az újabb ügynöklista kapcsán átvilágítását kéri Bodolay Géza színházi rendező - mert édesapjával azonos neve miatt szerepel -, míg Szőke János római katolikus lelkész büntetőeljárás megindítását kezdeményezi nevének feltűnése kapcsán.

"A Történeti Levéltárhoz fordulok, és kérem önkéntes átvilágításomat, és valamennyi engem érintő irat nyilvánosságra hozását. Valamennyi rendelkezésemre álló törvényes eszközt fel fogok használni, hogy mind édesapám, mind a magam hírnevét megsértő közlések miatt elégtételt vegyek" - áll a rendező közleményben. Leszögezte, hogy neve feltüntetése "nem hiteles, ellenben: rágalom".

"A listán szereplő dr. Bodolay Géza név mellett olyan ellentmondásos adatok szerepelnek, amelyek egy része édesapámra (id. Dr. Bodolay Géza), más része rám vonatkozik" - közölte. Személyét illetően megerősítette a listán szereplő születési évet, rámutatott ugyanakkor arra, hogy a Cserkészszövetségnek sosem volt tagja, ahogyan doktori címmel sem rendelkezett a rendszerváltáskor.

"Édesapám ellenálló volt a nyilas-uralom idején, és a rákosista diktatúrát börtönben töltötte, már nem védekezhet - azonban kizártnak tartom, hogy bármilyen rendszert kiszolgált volna" - írta.

Őt magát 1977-ben, a május 1-jét és a sorozást dicsőítő plakátok letépkedése után megkísérelték beszervezni az előző rendszer állambiztonsági szolgálatainak emberei, együttműködésre viszont nem tudták rábírni. "Egy teljes évig ment a macska-egér játék, nem tudtak mit kezdeni velem, külföldre mentem előlük. A hivatalos beszervezési nyilatkozat aláírását megtagadtam. Soha egyetlen jelentést nem adtam nekik, se írásban, se szóban".

Szőke János katolikus lelkész büntetőeljárás megindítását kérte (Oldaltörés)

Büntetőeljárás megindítását kérte ismeretlen tettes ellen Szőke János római katolikus lelkész, mert neve és személyes adatai - "részben helyesen, részben manipuláltan" - szerepelnek a múlt hét végén közzé tett állítólagos "ügynöklistán".

A katolikus lelkész közölte azt is, hogy a listán részben tévesen szerepel születési dátuma és édesanyja leánykori neve. Szőke János az elkövető személyének felfedése után rágalmazásért kíván pert indítani.

Beadványában felhívta a figyelmet arra, hogy a listán olyanok is szerepelnek, akik 1990 előtt elhaláloztak, emellett magas rangú vatikáni személyek is, így az "alkalmas hazánk nemzetközi kapcsolatának megzavarására is".


HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Itthon

Cserhalmi ügynök nem az a Cserhalmi

Cserhalmi György színművész nem azonos a hét végén napvilágot látott "ügynöklistán"szereplő azonos nevű személlyel - ezt a színművész hétfőn közleményben tudatta.

MTI Itthon

Közeledtek az álláspontok az "ügynöktörvény" ügyében

A szocialista Burány Sándor kártékonynak, a fideszes Demeter Ervin figyelemelterelő célzatúnak tartja a hét végén nyilvánosságra hozott "ügynöklistát". Közben közeledett a kormánypártok álláspontja a titkosszolgálati tevékenységek feltárásáról szóló törvény módosítása kapcsán.