szerző:
MTI

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szerdán a sajtó nyilvánossága előtt bezúzta azt az ügynöklistát, amelynek nyilvánosságra hozataláról a Political Capital Kutatóintézet kérte a véleményét. Az ombudsman ugyanakkor elvi állásfoglalást ígért az ügyről.

"Az elvi állásfoglaláshoz nem szükséges a nevek ismerete" - mondta Péterfalvi Attila a lista bezúzása közben. Somogyi Zoltán, a Poitical Capital igazgatója elmondta: a több mint ezer nevet tartalmazó listát olyan, már nyilvánosságot látott történelmi kutatások alapján állították össze, amelyek elvileg bárki számára hozzáférhetőek.

Ungváry Krisztián történész - szintén a Political Capital képviseletében - elmondta: a listán a több mint ezer név mellett szerepelt az illetők életrajza, a beszervezés módja, az, hogy kivel tartották a kapcsolatot és hogy kiről írtak jelentést.

Somogyi Zoltán szerint a lista átadásával azért nem várták ki az ügynöktörvény jelenleg parlament előtt lévő módosítását, mert nem szeretnék, hogy a politika diktálja a lépéseiket.

A Political Capital február elején tett közzé egy rövidebb, 19 nevet tartalmazó listát, február 27-én pedig egy "Szakértő 90" névvel jelzett illető egy külföldi honlapon 219 nevet tartalmazó listát hozott nyilvánosságra. Somogyi  hozzátette, hogy Péterfalvi Attila jövő hétre ígért állásfoglalást a lista nyilvánosságra hozatalával kapcsolatban.


MTI Itthon

Varga: olyan mintha "a lista" lenne, de nem az

"Biztos vagyok benne, hogy volt olyan név rajta akkor, ami most nincsen. Olyan mintha az a lista lenne, de valószínűleg nem az" - mondta Varga László a Budapest Főváros Levéltárának korábbi főigazgatója. A világhálóra felkerült, 219 nevet tartalmazó "ügynöklistát" is 1989 novembere körül állíthatták össze, ahogy a Németh Miklós által készíttetett listát is.