szerző:
MTI

A vízügyi hatóságok 3 millió homokzsákot tartalékolnak árvíz esetére az ország folyói mentén - közölte Horkai Miklós, az Országos Műszaki Irányító Törzs műszaki ügyeletese.

A polietilén- és jutazsákokat a hatóságok raktáraiban, illetve a zsákok gyártóinál tárolják; szükség esetén a homoklerakatokból feltöltve gátak magasítására lehet azokat használni - mondta Horkai Miklós.

"Árvízvédekezéseknél eddig még sosem volt baj abból, hogy ne lett volna elég a homokzsák" - hangsúlyozta a szakember, hozzáfűzve, hogy bármikor beszerezhetők további zsákok. Mint mondta, a 2000-es nagy tiszai árvíznél összesen 9 millió homokzsák fogyott.

A műszaki ügyeletes beszámolt arról, hogy a rosszabb minőségű polietilén homokzsák 60-100 forintba, a jutából készült pedig 160-200 forintba kerül. A tapasztalatok szerint a zsákok 20 százalékát hasznosítják újra.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Világ

Romániában 33 települést öntött el az árvíz

Árvíz sújtja Románia észak-nyugati részét. Tíz megyében, köztük Arad, Kolozs-és Hunyad megyében a medrükből kilépett folyók 33 településen elöntöttek több száz házat, míg 1200 hektár termőföld víz alá került.

MTI Itthon

Magyarországi árvízhelyzet - összefoglaló

Országszerte összesen 931 kilométeres partszakaszon van árvízvédelmi készültség, a Duna is árad, és napokon belül elönti az alsó rakpartot a fővárosban - közölte a vízügyi főigazgatóság vasárnap.

MTI Itthon

Apad a Duna Budapestnél, de újabb árhullám érkezhet

Már apad a Duna Budapestnél, ám az időjárástól függően jövő héten újra megkezdődhet az áradás a jelenleginél magasabb vízállással - közölte Horkai Miklós, az Országos Műszaki Irányító Törzs műszaki ügyeletese.