szerző:
MTI

Esztergom és Párkány között épülő új, vasúti és közúti híd hatástanulmányának és látványtervének elkészítésére nyert 38 millió forintot Esztergom önkormányzata.

Az Európai Uniós Phare-CBC alapból folyósított támogatás segítségével a város szeretné elérni, hogy az Európai Uniós költségvetés 2014-ben kezdődő új ciklusára a leendő híd összes terve elkészüljön és a megvalósításhoz az EU pénzügyi támogatást nyújtson - mondta Ocskay Gyula projektmenedzser.

A Mária-Valéria híd átadása után Esztergom és Párkány között a 90-es évekhez képest hússzorosára nőtt a járműforgalom, ebből is látható, hogy a Budapesthez legközelebbi közúti határátkelőhely nagyobb jelentőségű, mint azt eredetileg gondolták - tette hozzá. Tájékoztatása szerint a hidat vasúti forgalom számára tervezik, mivel Párkányban található Szlovákia második legnagyobb teherpályaudvara és az új közlekedési kapcsolat lendületet adhat az 53 magyar és 49 szlovák települést egyesítő, 220 ezer lakosú Ister-Granum régiónak.

Az önkormányzat a pályázaton nyert 38 milliós támogatást felhasználja a régiót érintő Vállalkozási-Logisztikai Övezet stratégiai programjának kidolgozására is - fűzte hozzá Ocskay Gyula. A program egyik fontos eleme, hogy a híd megépüléséig létrehoznak a szlovákiai Párkánnyal közösen egy teherkomp-járatot 1,2 milliárd forintból. A projektmenedzser arra számít, ha a PHARE-támogatásokat elnyerik 2006 közepétől az esztergomi logisztikai bázisról havonta 26 ezer tonna áru jut át a határon.

Gazdaság

Csúszhat az M0-ás híd építése

A budakalászi és a szigetmonostori önkormányzatának tulajdoni hozzájárulása hiányában az építési engedélyt a Közúti Közlekedési Felügyelet elutasította, így csúszhat az Újpest és Budakalász közötti M0-ás szakasz építése.

Gazdaság

Két év múlva elkészülhet az új Duna-híd

Az M8-as autópálya dunaújvárosi hídját több mint 3 kilométeres autópálya szakasszal együtt, 53,6 milliárd forintos szerződéses összegért a Vegyépszer Rt. és a Hídépítő Rt. által alkotott DUNAÚJ-HÍD Konzorcium építheti meg.

eurohirek.hu Világ

Új Duna-híd, EU-támogatással

2008-ig újabb híd épül a Dunán, a bolgár-román határon. Az Európai Unió 70 millió euróval támogatja a beruházást.