szerző:
MTI

A nagy tengeri pókot - amely egy különleges állat, hiszen valójában rák - mától a Fővárosi Állatkertben is megismerheti a közönség.

A nagy tengeri pók - amelynek hátpajzs-hossza elérheti a húsz centit is és akár 70 dekásra is megnő - a hűvös vizet kedveli, olyannyira, hogy a peterakáshoz is a 14-17 Celsius fokos víz az ideális számára. A peték a 22 fokos vízben már elpusztulnak.

A nőstények százezerszámra képesek petéket rakni. A megtermékenyített petéket a nőstény magával cipeli. A peték 40-70 nap alatt kelnek ki.

A kifejlett, szaporodni is képes állapotot 2-3 éves korukban érik el, élettartamuk pedig akár 8 év is lehet. Elsősorban a Földközi-tengerben, illetve az Atlanti-óceán északi részén él.

Az Állatkert nemrégiben érkezett tengeri pókjai a Pálmaház alatt található akvárium egyik medencéjében kaptak helyet. Ezt a medencét másfajta tengervízzel látják el, mint az Akvárium trópusi halakat bemutató tartályait.

A három tengeri pók - két nőstény és egy hím - beszoktatása már megtörtént, szerdától mindhármukat láthatja a nagyközönség.

Világ

Emlékezzünk szeptember 11-ére… az állatkertben?

Ingyen repülőjegy és állatkerti belépő, állami imanap és szimultán countryzene - csak néhány a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás évfordulójára szervezett amerikai akciók közül. A sokkot feldolgozni talán máig sem tudó amerikaiak előtt nehéz feladat áll: megtalálni a megemlékezés méltó módját. Az Egyesült Államokban mindenki - kis és nagy közösségek, vállalatok - a maga módján próbál egyrészt emléket állítani az áldozatoknak, másrészt a nemzeti büszkeségen esett csorbát - ha jelképesen is - minden létező eszközzel kiköszörülni.

Itthon

Megkerült az Állatkertből ellopott kutyafejű boa

Az ismeretlen tettes vagy tettesek csütörtökön juttatták vissza a kutyafejű boát a Fővárosi Állatkertbe. Az állatot a Kenguruház melletti nyilvános női WC egyik fülkéjében a mosdó felügyelője találta meg egy textilzsákban.

Itthon

Új zsiráf érkezett a pesti állatkertbe

A két éves és két hónapos, négyméteres zsiráfbika - az európai zsiráf-tenyészprogram keretében - a dániai Aalborg állatkertjéből került Budapestre. A most érkezett zsiráfbikát a nyolcéves Santana jövendőbelijének szánják az állatkert gondozói.

Itthon

Az Állatkertből a környezetvédelmi tárca élére

Medgyessy Péter miniszterelnök a Fővárosi Állat- és Növénykertet sikeresen menedzselő főigazgatót, az ELTE biológia-népművelés szakán végzett, később környezetvédelmi szakmérnöki képesítést is szerzett Persányi Miklóst jelöli a környezetvédelmi és vízügyi tárca élére. Az elmúlt kormányzati ciklusban három minisztert, Pepó Pált, Ligetvári Ferencet és Turi-Kovács Bélát "elfogyasztó" minisztérium élén tehát egy év elteltével ismét változás következik be. Vajon meddig marad a kormány tagja Persányi Miklós?