szerző:
MTI/hvg.hu

Gyurcsány Ferenc nem mondta, hogy fajgyűlöletből fakadó bűncselekmény történt, amikor egy 15 éves roma fiút a közelmúltban karddal szúrtak le a 21-es buszon a fővárosban, mondta a kormányszóvivő. A Fidesz-frakció szóvivője szerint Gyurcsány Ferencnek bocsánatot kellene kérnie szavaiért.

A miniszterelnök csupán annyit mondott, hogy sokaknak erős meggyőződése, a bűncselekmény mögött ott van a hétköznapi előítéletekből táplálkozó, és az arra épülő rasszizmus - mondta a Batiz András újságírói kérdésre. Korábban a rendőrség bejelentette, hogy a 15 éves roma fiút egy 17 éves, magát romának valló fiú szúrta le. A Budapesti Rendőr-főkapitányság bűnügyi helyettese, Tóth Gábor ezredes elmondta, hogy a 17 éves törökbálinti szakközépiskolás kihallgatása folyamatban van.

A kormányszóvivő a miniszterelnök parlamenti felszólalását idézte az újságíróknak. Gyurcsány Ferenc azt mondta: "Nem jó az, ha akkor is minősítünk, amikor ennek nincs még itt az ideje. De nem lehet nem észrevenni, hogy ha egy roma fiút ér támadás, akkor erre az a reakció, hogy bizony itt a fajgyűlölet által mozgatott bűncselekményről van szó, és ez önmagában figyelmeztető jel".

Halász János, a Fidesz képviselőcsoportjának szóvivője az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta: "Gyurcsány Ferencnek ma bocsánatot kellett volna kérnie, az emberektől: romáktól és nem romáktól, akiket sokkolt a bűncselekmény híre, a kormányfő hangulatkeltése nélkül is. Ehelyett Gyurcsány Ferenc a kormányszóvivőn keresztül szánalmas magyarázkodásba kezdett."

A miniszterelnök felelőtlen viselkedése - jelentette ki Halász - ismét bebizonyította: számára semmi sem szent, ha kicsinyes politikai haszonvágyból, minden ok nélkül a napi közéleti csatározások szintjére emelhet egy oda nem tartozó ügyet, csak azért, hogy hányaveti módon lefasisztázhassa a neki nem tetsző embereket. "A kormányfő magatartása idegen a köztársaság politikai kultúrájától, súlyosan sérti a cigányságot, a nem cigányokat, és károkat okozhat a kisebbség és a többség békés együttélésében"- fejtette ki a szóvívő.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!