szerző:
MTI

Az Apró-Gyurcsány vizsgálóbizottság első ülésén szerdán nem született döntés az ügyrendről, viszont abban megállapodtak a képviselők, hogy milyen válaszokat és iratokat kérnek be Gyurcsány Ferenctől és feleségétől.

Kormánypárti képviselők az ülés elején szóvá tették, hogy az ügyrendtervezet írásos anyaga csak szerdán érkezett meg hozzájuk. Csiha Judit, a bizottság szocialista alelnöke azt mondta: az ügyrendről nem tudnak tárgyalni, hiszen az anyaghoz ő is csak másfél órával korábban jutott hozzá. Szijjártó Péternek, a testület fideszes elnökének a javaslata alapján, melyet egyhangúlag elfogadtak, a bizottság ügyrendjéről a következő ülésen vitáznak majd a képviselők.

A fideszes bizottsági elnök az ülésen elmondta: a parlament az Apró-Gyurcsány érdekkör milliárdjainak titkait vizsgáló parlamenti bizottságnak 14 kérdés feltevését rendelte el. A kérdések fő iránya az, hogy Gyurcsány Ferenc tulajdonába hogyan került közvagyon, hogyan vált a közvagyon magánvagyonná, hogyan használta politikai befolyását Gyurcsány Ferenc és köre saját meggazdagodása érdekében, milyen privatizációs tranzakciók zajlottak le, Gyurcsány Ferenc cégei milyen mértékű állami megbízásokban részesültek, milyen állami szerződéseik vannak.

"Annak érdekében, hogy a vizsgáló bizottság ezt a munkát el tudja végezni, (...) először is azzal a céghálóval kell a bizottságnak tisztába kerülnie, (...) amely cégháló egy részéről maga a miniszterelnök úr korábban, a miniszteri megbízatásának kezdetén már beszélt" - tette hozzá Szijjártó Péter. Kiemelte, hogy az erre vonatkozó gyűjtés alapján 27 olyan társaság merül fel, amelyben Gyurcsány Ferencnek korábban vagy jelenleg, közvetlenül vagy közvetve rész- vagy teljes tulajdona van.

A bizottság munkatervének első lépése az lenne - mondta Szijjártó Péter -, hogy bekérje azokat az adatokat és azokat a válaszokat, amelyek alapján világossá válik az a cégháló, amely a miniszterelnök érdekeltségi körét le tudja fedni. Az ülésen egyhangú határozat született arról, hogy a bizottság bekéri Gyurcsány Ferenc feleségének eddig titkos vagyonnyilatkozatát a bizottság tagjai számára. Ugyancsak egyhangúlag úgy határoztak: a bizottság levélben kérdéseket tesz fel Gyurcsány Ferencnek, mint magánszemélynek arról, mik a privatizációból, állami megrendelésekből, illetve állami hitelekből történt meggazdagodásának a titkai.

A kormánypárti képviselők elutasító szavazatai miatt elvetették az ellenzék azon javaslatát, hogy levélben kérdezzék meg Gyurcsány Ferencet, mint miniszterelnököt meggazdagodásának titkairól, valamint a pénzügyminisztert többek között arról, hogy a 27 gazdasági társaság közül melyeknek volt jogelődje részben vagy egészben állami tulajdonban.

MTI Itthon

Az "Apró-Gyurcsány érdekkör" ügyeit vizsgálná a Fidesz

Az "Apró-Gyurcsány érdekkör milliárdjainak titkait" feltáró vizsgálóbizottság összehívását kezdeményezte pénteken a Fidesz-frakció - jelentette be sajtótájékoztatón Répássy Róbert és Szijjártó Péter, a párt két országgyűlési képviselője.

MTI Itthon

Vitára alkalmas az "Apró-Gyurcsány"-bizottság ügye

Általános vitára alkalmasnak találta az "Apró-Gyurcsány érdekkör meggazdagodását" vizsgáló bizottság felállítására irányuló javaslatot szerdai ülésén az Országgyűlés ügyrendi bizottsága. Szijjártó Péter (Fidesz) javaslatát hét igen és három nem, valamint egy tartózkodó szavazat mellett fogadták el a képviselők.

MTI Itthon

Indul a bizottsági vizsgálat Orbán és Gyurcsány ügyében

Ma tartja első ülését az Orbán család meggazdagodását vizsgáló parlamenti bizottság, Molnár László (MSZP) elnökletével, illetve az Apró-Gyurcsány érdekkör meggazdagodásának titkait vizsgáló parlamenti bizottság is ma kezdi el működését Szijjártó Péter fideszes képviselő vezetésével.