szerző:
MTI

„A madárinfluenza elleni vakcina nem védi meg a lakosságot, az egészet csak azért találta ki az Európai Unió, hogy minden gyár begyakorolja, hogyan kell majd elkészíteni a vakcinát, ha esetleg elindul az emberi járvány" - mondta a fővirológus. Az országos tisztifőorvos szerint szó sincs arról, hogy eleve hatástalannak ítélték volna a vakcinát.

A tisztifőorvos véleménye

A H5N1 madárinfluenza ellen készült kísérleti oltóanyag hatékonysága az állatokon jelentkező fertőzés ellen már bizonyított, így az állatok oltására szükség szerint felhasználható - közölte az országos tisztifőorvos. A kísérleti oltóanyag, ami a H5N1 madárinfluenza ellen készült, jelenleg az emberi kipróbálás fázisában van.

A vakcina hatásossága a napokban derül ki - mondta Bujdosó László. Az országos tisztifőorvos ezzel reagált Berencsi György, az Országos Epidemiológiai Központ Virológiai Főosztály vezetőjének nyilatkozatára, miszerint a kifejlesztés alatt álló vakcina nem hatásos.

"Szó nincs arról, hogy eleve hatástalannak ítéljük azt a vakcinát, amely még humánkipróbálás alatt van" - hangsúlyozta Bujdosó. Hozzátette, ha igazolódik az, hogy az oltás kiváltja a megfelelő immunválaszt, akkor az ellen a vírus ellen lehet hatásos, amely a H5N1 antigént tartalmazzák.

A fővirológus szerint a jelenleg rendelkezésre álló madárinfluenza elleni vakcina, illetve oltás nem védi meg a lakosságot a madárról emberre átlépő vírus ellen. A kormányszóvivő szerdán reggel erre reagálva a Klubrádióban azt mondta, a mostani kísérletek biztosítják, hogy később könnyebb legyen oltóanyagot előállítani.

„A madárinfluenza elleni vakcina nem védi meg a lakosságot, az egészet csak azért találta ki az Európai Unió, hogy minden gyár begyakorolja, hogyan kell majd elkészíteni a vakcinát, ha esetleg elindul az emberi járvány. Semmilyen védettséget nem ad, ez csak egy próba" - mondta Berencsi György, az Országos Epidemiológiai Központ Virológiai Főosztály vezetője, aki azt is hozzátette: csak abból a vírusból szabad védőoltást előállítani, amelyik megtanul szaporodni az emberi szervezetben.

A most folyó kísérletek azt biztosítják, hogy később könnyebb legyen oltóanyagot előállítani – közölte Batiz András, kormányszóvivő. Arra is felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy ez a vakcina már védetté teszi azokat, akik madarakkal közeli kapcsolatban élnek. Utalt arra, hogy számtalan ember él ma Magyarországon, akik szárnyasok közelében dolgoznak, így ha erre a térségre is átterjedne a vírus, akkor a madárinfluenzát elkaphatnák. Megjegyezte: egy még nem létező vírusra természetesen nem lehet oltóanyagot kifejleszteni.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Világ

Jön a madárinfluenza elleni oltóanyag

Várhatóan 2007-ig kifejlesztik a madárinfluenza embereket megfertőző vírusa elleni oltóanyagot. A madárinfluenza idén számos baromfifarmon ütötte fel a fejét szerte Ázsiában, az emberre is átterjedt, Vietnamban 20, Thaiföldön 12 halálos áldozata volt.