szerző:
MTI

A madárinfluenza állatbetegség, az állategészségügyi szolgálat feladata, hogy megküzdjön vele, s a lakosságnak nem kell nyugtalankodnia - hangsúlyozta pénteken Süth Miklós országos főállatorvos, miután részt vett az Európai Unió állategészségügyi vezetőinek tanácskozásán Brüsszelben.

A szakember közölte: Magyarországon eddig több mint 900 vizsgálatot végeztek baromfikon, illetve vonuló madarakon, az összes vizsgálat negatív eredményt hozott, a madárinfluenza vírusát egyetlen szárnyason sem mutatták ki. A vizsgálatokat folytatni fogják (az év végéig 11 ezret terveznek), s a következő hetekben két nagyobb gyakorlaton, Hajdú-Bihar, illetve Baranya megyében is tesztelni fogják az állategészségügyi szolgálat reagáló képességét.

Mindenesetre - mint elmondta - ő most Brüsszelben biztosította a többi ország főállatorvosait, hogy Magyarország felkészülten várja a madárinfluenza esetleges megjelenését, s ha ez bekövetkezne, hatékonyan tud majd beavatkozni.

Süth Miklós több érvvel indokolta, miért nem kell az embereknek pánikba esniük a madárinfluenza miatt. Ez már korábban is pusztított Európában anélkül, hogy emberi járvánnyá fejlődött volna. (Igaz, most egy másik vírus, a H5N1 okozza a járványt a szárnyasok között, nem az, amely legutóbb, 2003-ban Hollandiában pusztított - de a hollandiai is nagyon fertőzőképes volt.) Ráadásul a H5N1 miatt Ázsiában 140 millió madár pusztult el, s eközben a vírus mindössze hatvan ember halálát okozta - azaz a madárról való megfertőződés esélye még most is nagyon csekély.

A baromfihús feldolgozott állapotban nem terjeszti a vírust, s például sütve, főzve nyugodtan fogyasztható, ezért alaptalan az a félelem, amely miatt Magyarországon az elmúlt hetekben 20-30 százalékkal csökkent a baromfifogyasztás. Még ha megjelenne is a magyarországi szárnyasok között a madárinfluenza (ennek esélyét nem lehet kizárni, hiszen a vírust a vonuló madarak terjesztik), azt a magyar szervek szinte kizártnak tartják, hogy éppen Magyarországon jönne létre olyan mutációja a vírusnak, amely már a lakosságra is jelentős veszélyt jelentene, azaz emberről emberre terjedne. "Így hát Magyarországon ma nincs mitől félni" - szögezte le a főállatorvos.

Ami az állategészségügyi rendszabályokat illeti, a sajtóértekezleten elhangzott, hogy az EU rendelkezése értelmében minden tagországnak kockázatelemzést kell készítenie, meg kell vizsgálnia, melyek azok a földrajzi régiók, ahol a legnagyobb a veszélye a vonuló madarak és a házi szárnyasok keveredésének, s így a betegség átadásának. A "legkockázatosabb területeken" az EU szerint meg kell tiltani a háziszárnyasok szabadban való tartását, de legalábbis szabadban történő etetését és itatását. Magyarországon az állategészségügyi szervek ez utóbbit tartják bevezethetőnek.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Világ

Már megjelent a Tamiflu-nak is ellenálló madárinfluenza-törzs

Madárinfluenzában halt meg a napokban egy középkorú thaiföldi férfi – jelentették be csütörtökön Bangkokban az egészségügyi hatóságok. Ő a kór első halálos áldozata idén a délkelet-ázsiai országban. Közben felfedezték a H5N1 madárinfluenza-vírus egy olyan mutációját, amely ellenáll a leghatékonyabbnak tartott Tamiflu nevű szernekis.

MTI Itthon

Madárinfluenza: mi ellen véd a vakcina?

„A madárinfluenza elleni vakcina nem védi meg a lakosságot, az egészet csak azért találta ki az Európai Unió, hogy minden gyár begyakorolja, hogyan kell majd elkészíteni a vakcinát, ha esetleg elindul az emberi járvány" - mondta a fővirológus. Az országos tisztifőorvos szerint szó sincs arról, hogy eleve hatástalannak ítélték volna a vakcinát.

MTI Világ

EU-asztalon a madárinfluenza elleni védekezés

A madárinfluenza elleni küzdelem nemzetközi összehangolásáról, a védekezés lehetőségeiről kezdtek rendkívüli tanácskozást az európai uniós tagállamok külügyminiszterei kedden Luxemburgban, s egyben közös álláspontra kívánnak jutni a világkereskedelem liberalizálásáról folyó tárgyalásokon képviselendő EU-álláspontról.

MTI Gazdaság

Svájci licenccel gyártana madárinfluenza-vakcinát a Richter

A Richter Gedeon Rt. megkereste a svájci Roche gyógyszercéget és kéri, hogy mihamarabb kezdődjenek tárgyalások a Roche oseltamivir hatóanyagú vírus ellenes készítményének magyarországi gyártásáról - közölte a legnagyobb magyar gyógyszercég.

eurohirek.hu Világ

Madárinfluenza: Románia EU-segítséget kér

Románia biztosította az Európai Uniót arról, hogy ellenőrzése alatt tartja a madárinfluenzát, ám segítséget kért a válság gazdasági és egészségügyi hatásainak kezeléséhez. A madárinfluenza okozta eddigi költségeket több mint 20 millió euróra becsülik.