szerző:
MTI

Különösen nagy kárt okozó, bűnszövetségben elkövetett csalás bűntette miatt tett feljelentést Torgyán József ismeretlen tettesek ellen a Fővárosi Főügyészségen. A feljelentésben Kóka János, Veres János, Hiller István és Gyurcsány Ferenc neve is szerepel.

Torgyán József, volt földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a feljelentésben hivatkozik a csalás törvényi feltételeire. Mint írja, a választási kampányban tett ígéretek a választópolgárok tudatos megtévesztésének minősülnek, márpedig "más tévedésbe ejtése a hatályos büntetőjog csalási tényállásának egyik eleme".

A csalás másik tényállási elemével, a jogtalan haszonszerzéssel kapcsolatban azt írta: az mindenképp megállapítható, mert "a kormányzati pozícióba kerülés számos olyan előnyt biztosít, amelyek messze meghaladják azt a mércét, amely e célzat megállapíthatóságához szükséges".

Torgyán József szerint sértetti oldalon bekövetkezett kárnál vizsgálandó, hogy a hatalomra kerülők az ígért jóléti intézkedések helyett róttak-e olyan terheket a lakosságra, amelyek a nép vonatkozásában kárként, a csalók tekintetében pedig haszonként jelentkeznek, vagy terveznek-e ilyet tenni.

Az általa ismeretlennek nevezett elkövetők a kormány soraiban keresendők és a feljelentésében is szerepelnek nevek. A feljelentésben Kóka János, Veres János, Hiller István és Gyurcsány Ferenc neve is szerepel. Kitért arra is, hogy ez a bűncselekmény 5-től 10 évig tartó szabadságvesztéssel büntethető. Torgyán József beszélt arról is, hogy szívesen venné, ha mások is csatlakoznának a feljelentéséhez.
 

Internet

Online aukción Orbán, Torgyán és Lagzi Lajcsi

Internetes aukció indul Róth István "Millenniumi magyar kormány a Korona évében" című olajfestményére, amelyet 25 millió forint kikiáltási áron kínálnak. A 2,60 x 5 méteres vászon középén egymás mellett mosolyog Torgyán József és Orbán Viktor, mögöttük félkaréjban állnak a kormány tagjai.