szerző:
hvg.hu

A baloldalhoz közelálló Vasárnapi Hírekben megszólaltatott zászló-szakértőt az Árpád sávos zászló nem a nyilasokra, hanem az Árpád házi királyokra, Magyarország egykori virágzó korszakára emlékezteti.

A Vasárnapi Hírekben tudományos igényű elemzés jelent meg az Árpád-sávos zászló történetéről. Balogh László zászló-szakértő, a józsefvárosi zászlómúzeum megalapítója kifejti, a kilenc egyenlő, öt vörös és négy fehér színü, egymás alatt váltakozóan elhelyezkedő sávokból álló zászlót Szent István halála után kezdték használni Árpád-házi királyaink.

A színek jelentését máig nem sikerült megfejteni. Az, hogy a piros a vér, a fehér pedig a szabadság szimbóluma, csak utólagos belemagyarázás. A honfoglalás idején a fehér a gyász színe volt. Az Árpád-sávok később is visszatértek az Anjouk, majd Mátyás király zázlójában, és a kurucok is használták, a Rákóczi szabadságharcban. A nyilasok Árpád-sávos zászlaját függőleges zöld sáv egészítette ki, ebbe helyezték el fehér rombuszban a fekete nyilasskerestes jelvényt. Ez ma tiltott önkényuralmi szimbólum, a vörös csillaggal együtt.

Mint a szakember kifejti, nem tudni, mi jár a Kossuth téren pusztán Árpád-sávos mintákból álló zászlót lengetők fejében. Talán egyesek a nyilas időket akarják visszahozni. Nézőpont kérdése ki mit lát benne. Őt az Árpád-házi királyokra emlékezteti, akikhez a nyilasoknak semmi közük sem volt, viszont annál több Magyarország virágzó korszakának, szellemi nagyságának.