szerző:
hvg.hu

Ötven fogvatartott, többségében előzetes letartóztatásban lévő nők és férfiak mérték össze erejüket a Fővárosi Büntetés- végrehajtási Intézetben megrendezett szkanderbajnokságon. Nézze meg a hvg.hu versenyről forgatott videofilmjét!

Először három éve kezdeményezett börtönben szkanderbajnokságot Szász György többször szkandervilágbajnok, az esemény egyik szervezője, aki három válogatott szkanderversenyző és egy speciális szkanderasztal társaságában jelent meg a Nagy Ignác utcai bv-intézetben. Itt először van ilyen esemény, legutóbb Vácott rendeztek hasonlót, de volt már szkanderbajnokság Állampusztán is. Szász azért vállalta a felkérést, hogy ezzel buzdítsa a bűnözőket a változás lehetőségére, a szabadulás utáni új életre. „Ha kijöttök, szeretettel várunk titeket a szkanderklubjainkban” – mondta a fogvatartottaknak. Talán nem önzetlenül, hiszen a börtönös „alapanyag” a szó szoros értelemben erős: a versenyen résztvevő férfi versenyzők nincsenek híján az izomrostokban. Mint egyiküktől megtudtuk: nem ritka, hogy valaki naponta több ezer fekvőtámaszt lenyom a zárkában.

„Nem csak az erő, a gyorsaság is nagyon fontos” – magyarázták a verseny előtt a profi szkanderosok a fogvatartottaknak. Egy apró termetű, de nála jóval nagyobb és izmosabb társát villámgyorsan legyőző lány is egyetértett ezzel, sőt párhuzamot vont a szkander és a börtönben előforduló verekedések között. „Lehet valaki szétgyúrva, de ha nem elég gyors, akkor megette a fene. Én sokáig tűrök, de ha betelik a pohár, akkor robbanok” – magyarázta a hvg.hu-nak a rablás miatt előzetesben ülő, melegítő ruhás lány.

A nők közül egy, a Gyorskocsi utcából „áthozott” fogvatartott nyerte a bajnokságot, a férfiak között pedig a 8 hónapja előzetesben ülő Béla győzedelmeskedett, akinek különös ismertetőjele, hogy a sok rárakodott izom miatt szabad szemmel nem látható a nyaka. A dobogósok ajándékkönyvet kapnak, és egy extra alkalmat arra, hogy szeretteik meglátogathassák őket. Béla társai gratulálnak, átölelik, megpuszilják a bajnokot, bár egyikük azért viccesen megjegyzi, hogy boxban lenyomná. „Odakint mindig sportoltam. Sokáig szkanderoztam is, de lesérült a könyököm, ezért hagytam anno abba” – mesélte a hvg.hu-nak Béla. Azért a börtönben sem hanyagolja a sportot. „Egy héten egyszer használhatjuk a börtön konditermét, de a zárkában is tudunk edzeni: fekvenyomunk, felülünk meg ilyenek. Valamivel le kell vezetni a feszültséget. Szkanderozni is szoktunk, de csak sima asztalon, ezért is volt szokatlan ez a profi eszköz” – mutat rá arra a speciális szkanderpadra, amelyen legközelebb a szegedi börtönben mérhetik össze erejüket a fogvatartottak.