szerző:
hvg.hu

“Mit NE vásároljunk? Itt az újracsomagolt termékek négyszázas listája!” – ezzel a szöveggel terjed az interneten egy több oldalas lista azokról az élelmiszerárukról, amelyeket állítólag az élelmiszerbotrányba keveredett cég meghamisított, azaz átcimkézett. Bár a lista valójában nem csak átcímkézett termékeket tartalmaz, az agrártárca időközben közzétette azt a listát, amelyen tényleg a meghamisított áruk vannak feltüntetve.

Az öt darab, egyenként egy oldalas pdf-fájlban látható lista fejlécén a Mega-Food Dis Kft. neve látható. Ez a társaság is tagja az élelmiszerhamisítási botrányba keveredett Mega cégcsoportnak. Az Pest Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Állomány igazgató-helyettese, Popolics László tegnap közölte, hogy a napokban közzéteszik az átcímkézett áruk listáját.

Kamuk nyomában
Interneten terjedő lánclevelek, átverések, legendák és azok leleplezése az Urban Legends oldalon. Tovább az oldalra!
„Az interneten terjesztett 5 oldalas pdf lista nem az átcímkézett termékeket tartalmazza, hanem a cég valamennyi, kb. 400 termékét. Ezekből mintegy 150 terméket címkéztek át. Ez utóbbi, tehát az átcímkézett termékek listáját a mai napra sikerült összeállítani” – közölte a hvg.hu megkeresésére szerda délelőtt Popolics László. Az agrártárca honlapján pedig már meg is jelent ez a lista, amelyen az élelmiszerek forgalmazójaként a M.E.G.A. Trade Kft., M.E.G.A. Trade DIS Kft., M.E.G.A. FOOD DIS Kft. valamelyike van feltüntetve.

Már nem a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság, hanem a Nemzeti Nyomozóiroda folytatja az átcímkézett élelmiszerek ügyében indított büntetőeljárást. Az országos hatáskörű szerv bevonására azért van szükség, mert az élelmiszer-hamisítás több megyét érint, s az ügynek külföldi vonatkozásai is vannak. Lukácsi Zsuzsanna, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője tegnap közölte, hogy feltételezések szerint ukrán, izraeli, valamint osztrák tulajdonban lévő cégek raktáraiban tárolt élelmiszereket is átcímkéztek. A múlt héten már több raktári dolgozót is tanúként hallgattak meg az ügyben, ám a tulajdonosokat egyelőre még nem idézték be, és nem is körözik.