szerző:
MTI

Tudja-e ön, mit tartalmaz a sonkás-gombás pizza? Hány százalék tyúkhús van a tyúkhús-leves kockában? A bátrabbak pontos választ kaphatnak erre a Hulladék Munkaszövetség Nyisd ki szemed, csukd be szád! című fogyasztóvédelmi füzetből, amely konkrét termékekre és márkákra lebontva ismerteti a legkedveltebb élelmiszerek összetételét.

Kiderül például, hogy a legtöbb csokoládés készítmény mindössze 1-10 százalékban tartalmaz kakaóport. Akkor mi van még benne? Nos, a világ egyik legnépszerűbb, márkás csokoládés szeletében a következők találhatók: cukor, glukóz szirup, zsíros tejpor, kakaóvaj, keményített növényi zsír, kakaómassza, sovány tejpor, laktóz, savópor, sovány kakaópor, tejzsír, malátakivonat, konyhasó, emulgeálószer, fehérje, tejfehérje, ízfokozó, búzaliszt, földimogyoró.

Vagy itt van például az egyik meglehetősen drága és divatos fogyókúrás kenyér összetétele: víz, fehérjealapú lisztkeverék, ami áll búzagluténből, cellulózrostból, szójafehérje izolátumból, pálmaolajból, búzalisztből, és persze az elmaradhatatlan emulgeálószerből, majd szójaliszt, aszkorbinsav, mint antioxidáns, tartósítószer, lisztkezelőszer, liszt, só, rizskovász, teljes kiőrlésű búzaliszt, úgynevezett gallegó, ami nem más, mint búzaliszt, só, szárított rizskovász, emulgeálószer, lisztkezelőszer (ismét) és enzimek keveréke, valamint aroma, élesztő, nedvesítőszer, só, margarin, fűszerek.

A milliókért reklámozott, egészségesnek és vitaminban gazdagnak hirdetett termékről kiderül, mennyi minden van benne a vitaminon kívül - de hogy egészséges-e, azon jócskán el lehet gondolkodni miután a vásárló a nála állandóan hordozott (?) nagyítóval kisilabizálta, mit is akar megenni. 

A két éve megjelent kiadványt - amely pontosan felsorolja, melyek is azok az E-betűs szerek, színezékek, antioxidánsok és tartósítószerek - dr. Kalas György szerkesztette, és ő írta az összekötő szövegeket is.
Gazdaság

Multik behatolása a fogyasztóvédelembe

A civil fogyasztóvédők sorra alakítják a fogyasztói klubokat. Csakhogy Magyarországon ezek azonban nem feltétlenül a vásárlókról szólnak. Például, mert elfogadják a multik támogatásait.

MTI Itthon

Büntetőjogi kategória lehet az élelmiszerhamisítás

Az élelmiszerhamisítás ne szabálysértési, hanem büntetőjogi kategória legyen a jövőben - szorgalmazta Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnöke, a főállatorvos által az élelmiszerbiztonságról összehívott szakmai találkozót követően.

Itthon

Élelmiszerbotrány

Elképzelhető, hogy nemzetközi élelmiszer-maffia nyomára akadt az állat-egészségügyi hatóság a M.E.G.A.-cégcsoport raktáraiban, ahol importált élelmiszerek szavatossági idejét manipulálták.

hvg.hu Itthon

Milyen élelmiszert ne vegyünk? - állista és valódi lista a neten

“Mit NE vásároljunk? Itt az újracsomagolt termékek négyszázas listája!” – ezzel a szöveggel terjed az interneten egy több oldalas lista azokról az élelmiszerárukról, amelyeket állítólag az élelmiszerbotrányba keveredett cég meghamisított, azaz átcimkézett. Bár a lista valójában nem csak átcímkézett termékeket tartalmaz, az agrártárca időközben közzétette azt a listát, amelyen tényleg a meghamisított áruk vannak feltüntetve.

MTI Itthon

Süth: a hazai élelmiszerek biztonságosabbak

Az ünnepek előtti időszakban végzett élelmiszerellenőrzések újra bebizonyították, hogy a hazai termékek biztonságosabbak a fogyasztók számára, mint a külföldről érkezettek - mondta Süth Miklós, főállatorvos.

hvg.hu Gazdaság

Élelmiszervásárlás: nagy áruház, nagy elvárás

Élelmiszer-beszerzéseik során a magyar vásárlók a legnagyobb jelentőséget az egyes üzletek által kínált áru minőségének, árának és a választéknak tulajdonítják. Idén kiemelkedő mértékben nőtt a készpénzkímélő – így bankkártyás – fizetési lehetőség fontossága – állapítja meg a GfK Hungária Shopping Monitor tanulmánya.