szerző:
MTI

Óvást nyújtott be a Fővárosi Főügyészség a terézvárosi építési hatóságnál a Nagymező utcai mélygarázshoz adott fakivágási engedély kapcsán és egyúttal annak hatályon kívül helyezését kezdeményezi - tájékoztatott az ügyészség erről szóló leveléről a Levegő Munkacsoport szombaton.

Társadalmi szervezetek és helyi lakosok tavaly november vége óta folyamatosan tiltakoznak a mélygarázs – a Levegő Munkacsoport szerint jogszerűtlenül kiadott - építési engedélye, illetve a fák kivágása ellen. "Mégis csak létezik civil kontrol, mégis csak mindenkire érvényesek a jogszabályok, még a fákra is" - írta a közleményben Lukács András, a munkacsoport vezetője.

Mint emlékeztet, a Nagymező utcai platánokat fővárosi és kerületi szintű jogszabályok védik. Az ügyészség döntése azt jelenti, hogy a fakivágási engedély nem felelt meg a vonatkozó rendeleteknek - tartalmazza a közlemény. A törvényességi felügyeleti eljárást Hantos Enikő Nagymező utcai lakos, valamint a Levegő Munkacsoport és a Védegylet kezdeményezte hetekkel ezelőtt.

"Üdvözöljük a döntést. Reméljük, hogy a továbbiakban az ügyészség az építési engedély minden egyéb hiányosságát is feltárja. Például azt, hogy a VI. kerület a mélygarázs építési engedélyét a geológiai szakhatóság állásfoglalásának mellőzésével adta ki" - olvasható Hantos Enikő reagálása a közleményben.

Itthon

Nagymező utcai mélygarázs: ellenállás tojással, forralt borral

A mélygarázs építése a VI. kerületi jegyző áldásával megkezdődött. A lakók változatlanul tiltakoznak. Már tettlegességre is sor került. Valaki, az egri nőktől megihletve, forralt borral öntötte le a mélygarázst építő munkásokat, egy idős hölgy tucatnyi tojást vágott hozzájuk. Az ellenállók egyesületet hoztak létre, de még senki sem tárgyal velük. Csütörtök délután újabb demonstrációra készülnek.

MTI Itthon

Illés: tévedés a Nagymező utcai mélygarázs

Illés Zoltán szerint nem oldaná meg, sőt növelné a VI. kerület közlekedési problémáit a Nagymező utcába tervezett mélygarázs építése, amelynek megépítése szerinte törvénybe ütköző.

MTI Itthon

Felszedették a díszburkolatot a Nagymező utcában

A budapesti Nagymező utcai mélygarázs beruházói dózerrel kezdték felszedni a díszburkolatot hétfő reggel – jelent meg a hír az Index honlapján; a VI. kerület jegyzője keddi közleményében arról tájékoztatott, hogy "a burkolatbontás a közműhálózat feltárása érdekében zajlik".