szerző:
MTI

Hiába tanúskodnak a magyarországi erdők folyamatos bővüléséről statisztikák, a „valódi erdők” egyre inkább visszaszorulnak – hívja fel a figyelmet a Nimfea Természetvédelmi Egyesület jelentése.

Sallai Róbert Benedek, a szervezet ügyvezetője elmondta, hogy mintegy 2 millió hektár erdőt tartanak számon Magyarországon, ám ennek csupán mintegy fele tekinthető „valódinak”

Az egyre inkább elterjedő ültevények sem biológiai értelemben, sem pedig társadalmi, közjóléti tekintetben nem tekinthetők erdőnek – vélekedik az ügyvezető utalva arra, hogy az azonos korú, fajú faállományok nem sokszínű növénytársulások.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium adatai szerint az újonnan ültetett erdőterületek nagysága 2004-ig évi 10-12 ezer hektárral, 2005-ben pedig már 19 ezer hektárral bővült. Tavaly 15 ezer hektár erdőt ültettek, s az európai uniós források felhasználása nyomán ez az ütem várható az elkövetkező években is.

Sallai Róbert Benedek felhívta a figyelmet, hogy a növekedés szinte kizárólag ültetvények telepítéséből adódik, sőt egyre gyakrabban természetes erdőket cserélnek le ültetvényekre. Szerinte a valódinak tekinthető erdők fogyása évente elérheti a pár százalékot.

Az ügyvezető aggodalmát igazolja a Nimfea felmérése, ami az alföldi erdők – amelyek a legtermészetközelibb növénytársulások között vannak – állapotát vizsgálja. Példaként említi a Dalerd Délalföldi Erdészeti Zrt. kezelésében álló körösladányi erdőt. Hiába Natura 2000-es terület, a társaság vadaskertté alakított több száz hektárt, ami a vaddisznók miatt előbb-utóbb biztos pusztulást jelent védett növények sokaságának – mutatott rá az ügyvezető. Hozzátette, hogy szervezetük bírósághoz is fordul az ügyben.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Itthon

Népszavazás a debreceni Nagyerdőért

Népszavazást kezdeményez a debreceni Nagyerdő védelmében a Nyulas és Nagyerdő Természetvédő Társasága - közölte Lelesz György, a társaság elnöke pénteken Debrecenben sajtótájékoztatón.

MTI/hvg.hu Gazdaság

A hazai erdők nem tudják kielégíteni a tűzifa igényeket

A fakitermelés Magyarországon elérte a maximumot, az erdők már nem tudják kielégíteni az energetikai szektor és a lakosság növekvő igényeit – jelentette ki a Somogyi Erdészeti és Faipari Zrt. kereskedelmi osztályvezetője szerdán a baranyai megyeszékhelyen.