szerző:
MTI

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettese szerint "a jogállamiság elvével összefüggő visszásságot okozott" a Centrum Parkoló Rendszer Kft., amikor megakadályozta őt abban, hogy az állampolgári panaszok nyomán indított vizsgálatával "megalapozottan teljesítse ombudsmani feladatait" - olvasható abban a jelentésben, amelyről Emberibb Parkolásért Mozgalom tájékoztatott.

URLguru

További hasznos weblapokat szeretne a témában? Esetleg Ön osztana meg másokkal érdekes linkeket? Kattintson az URLguru.hu oldalra!

Takács Albert az Országgyűlési Biztos Hivatalának honlapján is olvasható jelentésben egyebek mellett beszámol arról, hogy a legtöbb állampolgári panasz a Centrum Parkoló Rendszer Kft. eljárását érte. A jelentés szerint a parkolási cégek igen kevés együttműködési készséget mutatnak ügyfeleikkel szemben: nincsen panaszkönyv, és nem szolgáltatnak ki adatokat a bizonyításhoz.

Az ombudsman arra is kitér, hogy az a Centrum Parkoló Rendszer Kft. vele szemben sem mutatott együttműködési hajlandóságot: mint írja, a megkereséseiben feltett kérdésekre több esetben nem kapott érdemi választ, s ezzel megakadályozták őt "az ombudsmani feladatok megalapozott teljesítésében". Így a cég "a jogállamiság elvével összefüggő visszásságot okozott" - teszi hozzá.

Az ombudsman kifogásolta, hogy a főváros több kerületében is tevékenykedő parkolási társaság gyakran anélkül szólítja fel az autósokat a büntetés kifizetésére, hogy a tilosban parkolás tényét bizonyítani tudná. Gyakori volt, hogy többször helyeztek el fizetési felszólítást ugyanabban az időben ugyanazon az autón, illetve olyanoknak küldtek ki fizetési felszólítást, akik rendelkeztek az adott időpontra érvényes parkolójeggyel.

A jelentés ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a parkoló társaságok gyakran évek múlva küldik ki fizetési felszólításaikat, viszont a parkolási díj kifizetését csak a parkolójegy megőrzésével lehetne bizonyítani. A jegyen ugyanakkor nem található olyan felszólítás, hogy azokat öt évig meg kell őrizni.

Takács Albert aggályosnak tartja, hogy a parkolási cégek nem bizonyítják a parkolási eseményt, hanem bizonyító erejűnek tekintik, ha valaki szerepel az adatbázisukban. "Nem a cégnek kell bizonyítania, hanem az autósoknak kell ellenbizonyítaniuk" - jegyzi meg.

Takács Albert az internetre feltett jelentésében azt is közli, hogy a fővárosi közgyűlést, Demszky Gábort, az érintett kerületek polgármestereit, illetve a parkolási társaságok vezetőit egyaránt megkereste, hogy a visszásságokat orvosolják.

MTI Itthon

A II. kerület újabb részein szednének parkolási díjat

Még a II. kerület előző vezetésének kezdeményezésére jelentősen bővülhet a városrészben a parkolási díjfizetési övezet, ha a Fővárosi Közgyűlés csütörtökön módosítja parkolási rendeletét - közölték fővárosi képviselők.

hvg.hu Autó

Egy év alatt elévülhet a parkolási bírság

A kormány támogatja azt a szabaddemokrata törvénymódosító javaslatot, amely könnyítené a parkolási díjfizetés szabályozását. Ha a parlament is elfogadja a javaslatot, a pótdíjfizetési ügyek öt év helyett egy év alatt évülnének el.