szerző:
MTI

Friderikusz Sándor kapta az idei Déri János-díjat, a sokoldalú tevékenységet elismerő arany egyforintost - közölte a díj névadójának fia az elismerés átadásának napján.

A fiatalon elhunyt népszerű televíziós szerkesztő és műsorvezető fia, Déri Balázs az MTI-nek elmondta: Friderikusz Sándorra, mint az "egyik vitathatatlanul legszínesebb magyar újságíróra" azért esett a választás, mert a jelenleg az ATV-n műsort vezető televíziós újságíró "már minden műfajban bizonyított, és régóta járt már neki ez az elismerés".
   
Hozzátette: a díjat odaítélő szakmai kuratórium az elmúlt években még soha nem határozott a nyertes személyéről "ilyen gyorsan és egyértelműen", mint most. Déri Balázs, aki a Hírextra.hu internetes portál főszerkesztőjeként szintén a szakmában dolgozik, megjegyezte: az eddigi díjazottak közül Friderikusz az a "sokoldalú médiaszemélyiség, aki talán a legjobban megérdemli az arany egyforintost".
   
Déri János 1951. április 14-én született, s 41 évesen, 1992. április 29-én hunyt el. Számos népszerű tv-, illetve rádióműsor munkatársa, szerkesztője és kitalálója volt. Emlékezetes műsorai voltak többek között az Ablak, a Hírháttér, az Ez+Az és Nulladik típusú találkozások.
   
Az újságíró kollégái és barátai - többek között Rózsa Péter, Szegvári Katalin, Endrei Judit, Fodor János és Farkasházy Tivadar - a családdal közösen alapították meg a Déri-díjat, amelyet elsőként 1993-ban Bereményi Géza író-rendező kapott. Tavaly Juszt László nyerte el az elismerést.
 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Itthon

Friderikusz: "egy korszerű televíziónak középre kell tartania"

Kissé döcögősen, de hétfőn mégis elindul Friderikusz Sándor új közéleti műsora az ATV-n. Az egykor showműsorokat készítő újságírót arról kérdeztük: milyennek tervezi a magazint, mi garantálja annak kiegyensúlyozottságát, s kifizette-e már az RTL Klubnak megítélt 214 millió forintot.

HavariaPress Itthon

Friderikuszt elmarasztalta az ORTT

Elmarasztalta Friderikusz Sándor műsorát az Országos Rádió és Televízió Testület Panaszbizottsága. Az ügyben eljáró tanács úgy ítélte meg, hogy a műsorvezető a "Friderikusz Most" című műsor január 16-i adásában túllépte a szerkesztői szabadság korlátait.