szerző:
MTI

A miniszterelnök szerint az egészségügyi reform kapcsán leginkább egy dolgot kell és szabad a kormány szemére vetni: az ágazat legnagyobb hazugságával, a hálapénz problémájával nem mert bátran szembenézni.

Gyurcsány Ferenc kormányfő interjújában hangsúlyozta: ezt ő is felrója saját maguknak, mert ami eddig történt az ügyben, az a lényegét nem érintette meg. Beszélni kell a hálapénzről, mert most úgy tesz a társadalom, mintha ez a százmilliárdos nagyságrendű jövedelem nem is létezne. Ameddig ez nincs rendben, addig az egészségügyben mondott minden állításunk és mondatunk nélkülözni fogja a teljes igazságot - közölte.
 
A miniszterelnök azt mondta, beszélni kell az orvosokkal, a betegekkel, a civil szervezetekkel, az egészségügyi intézményekkel, illetve a szakmai kamarával is, és egy-két hónap elég lehet arra, hogy a javaslatok elkészüljenek. "Játsszuk le: azok, akik azt mondják, nem értenek egyet azzal, hogy van vizitdíj, azoknak muszáj válaszolniuk arra, mit gondolnak a paraszolvenciáról, nem általánosságban, hanem konkrétan" - jelentette ki a kormányfő.
 
Gyurcsány Ferenc szerint az embereknek el kell mondaniuk, mi a véleményük arról, hogy "az egyik meg tudja fizetni a bonyolult szívműtét százezer forintos paraszolvenciáját, a másik meg vagy összekaparja a pénzt, vagy szégyenkezik, mert egyébként a kórteremben beszélik, mennyibe kerül a dolog".
 
A miniszterelnök a koalíciós partner SZDSZ-szel zajló, az egészségügyi reformra vonatkozó egyeztetések kapcsán csupán annyit mondott, természetesnek tartja, hogy a biztosítási rendszerrel kapcsolatban vita van a két koalíciós párt között. Leszögezte: június végéig meglesz a végleges, kompromisszumos megállapodás.
 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Hét nap

HÁLAPÉNZPROGRAM

A hálapénz visszaszorítására, illetve szabályainak tisztázására hat pontból álló programot hirdetett az egészségügyi...

hvg.hu Itthon

Szülés hálapénz nélkül

A vajúdó kismama a kórházban szembesülhet azzal, hogy régóta felkért orvosa helyett az ügyeletben lévő ismeretlen szülész keze alá kerül. Az egészségügyi törvény módosítása korlátozza, illetve térítéshez köti a felkért szüléseket, egyben megteremti annak legális kereteit.

Itthon

Adatvédelmi biztos: a hálapénz személyes adat

„Jogi értelemben a közérdeklődés nem minősít át egy személyes adatot közérdekű adattá” – áll az adatvédelmi biztos a halapenz.hu ügyében tett vizsgálatának összefoglalójában.