szerző:
MTI

A rendőrség továbbítja a bíróságnak a Budaházy Györgyként hétfőn a Szabadság téren felszólaló férfiről készült felvételt - mondta Tafferner Éva, a BRFK szóvivője, hangsúlyozva, hogy Budaházy kényszerintézkedésének esetleges megváltoztatásáról a nyomozási bíró és nem a rendőrség jogosult dönteni.

Hétfőn este mintegy kétezer tüntető indult a Magyar Önvédelmi Mozgalom Szabadság téri demonstrációjáról az operaház felé, ahol október 23-ai megemlékezést tartottak a kormányfő részvételével. A tüntetők menetét a lakhelyelhagyási tilalom alatt álló Budaházy György a "miénk a város, miénk az utca, halál az izraeli vízágyúkra" szavakkal szólította fel a Szabadság téren arra, hogy vonuljanak az operaházhoz. 

Kedden egy, az interneten megjelent, Budaházy Györgynek tulajdonított levélben a következők olvashatók: "Megint sikerült kicsúsznom a kezeik közül, pedig ott voltam a Nagymező utcában". Tafferner Éva ezzel kapcsolatban csak annyit mondott, hogy a rendőrségnek - pusztán a lakhelyelhagyási tilalom megszegése miatt - nem volt oka elfogni a férfit. A kényszerintézkedés megsértését rögzítették, az erről szóló felvételt eljuttatják az illetékes bíróságnak.

A hétfői eseményeket összesítő rendőrségi tájékoztatón Bencze József országos rendőrfőkapitány azt mondta az MTI kérdésére, hogy felelősségre vonásra számíthat a lakhelyelhagyási tilalom alatt álló Budaházy György, aki elősegítette a tiltott tüntetést.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI/hvg.hu Itthon

Elcsitultak a zavargások, Tomcatet és Toroczkait bevitték

A tüntetők egy részét a Nyugati térre szorították a rendőrök hétfő este a fővárosban, a garázdák utána szétszéledtek. Tomcatet és Toroczkait lekapcsolták a rendőrök. Az ORFK szóvivője cáfolta, hogy a rendőrség gumilövedéket használt volna. A garázdák több újságírót megtámadtak.

MTI Itthon

Részegek forradalma: tudatosan támadtak a rendőrökre

Tizenkilenc ember sérült meg hétfő este, a Budapesten történt utcai rendbontásokban, amelyek miatt összesen húsz embert állítottak elő - közölte kedd reggeli sajtóértekezletén Bencze József országos rendőrfőkapitány. A rendőrség szerint a "tüntetők" fele ittas volt.

MTI/hvg.hu Itthon

Tömegoszlatással végződött az ünnepségsorozat

Zászlófelvonással indult, Fidesz-gyűléssel folytatódott az 1956-os forradalomra emlékező ünnepségsorozat. Hangoskodók voltak, de rendbontás nem. Egészen estig, amikor az Alkotmány utcában szétoszlattak egy csoportot. Olvasson fordított időrendben!