szerző:
MTI

Jelentős óvintézkedéseket tett a rendőrség kedden a Fidesz a budapesti rendezvényének helyszínén és annak környékén - jelentették az MTI tudósítói.

Miközben a Fidesz rendezvényszervezői felállították az Astoriánál a színpadot, felszerelték az óriáskivetítőket és a darukra akasztott hangszórókat, a rendőrség kordonnal lezárta az Astoria és a Blaha Lujza tér között a Rákóczi útra nyíló összes mellékutcát. A lezárt utcákban jelentős számú rendőrt vontak össze, több helyen rendőrségi autóbuszok, csapatszállító járművek láthatók. A Rákóczi úton rendőrök szúrópróba-szerűen állítanak meg járókelőket, akiket arra szólítanak fel, hogy mutassák meg, mi van a náluk lévő táskában. Néhány járókelőnek a ruházatát is átvizsgálták.

Néhány órával a Fidesz rendezvényének kezdete előtt Szijjártó Péter, az ellenzéki párt szóvivője rendkívüli sajtótájékoztatót tartott, ahol közölte: ha a rendőrség nem tesz semmit az általa előre jelzett veszély elhárítására, az annak a jele lesz, hogy a rendőrség "a rendbontók oldalára áll".

Kedden reggel a rendőrség első számú vezetői tartottak sajtótájékoztatót, ahol Bencze József országos rendőrfőkapitány közölte, számítani kell arra, hogy rendbontók próbálják megzavarni a keddi állami ünnepségeket. Elmondta, hogy a rendőrség kiemelt feladatnak tekinti a Fidesz délutáni budapesti rendezvényét, mert várható, hogy a rendbontók közül sokan próbálnak majd a résztvevők közé vegyülni.

A délelőtti állami megemlékezéseket a Belvárosban, illetve az Ötvenhatosok terén nem egészen kétszáz tüntető próbálta füttyszóval és bekiabálásokkal megzavarni. Ezeken a helyszíneken semmiféle incidens nem történt.

A Fidesz rendezvényét megelőzően mintegy két-háromezer ember gyűlt össze a Corvin közben, ahol több civil szervezet hirdetett megemlékezést. A helyszínre a Magyar Gárda tagjai közül többen alakzatban meneteltek, a Nagykörúton megjelentek a Goj motorosok. Többen jöttek vidékről, az őket szállító autóbuszok a Baross utcában álltak meg. Az MTI tudósítói több résztvevőtől azt hallották, hogy a Corvin közben tartott megemlékezés után várhatóan jó néhányan csatlakoznak majd a Fidesz rendezvényén összegyűlt emberekhez.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Itthon

Részegek forradalma: tudatosan támadtak a rendőrökre

Tizenkilenc ember sérült meg hétfő este, a Budapesten történt utcai rendbontásokban, amelyek miatt összesen húsz embert állítottak elő - közölte kedd reggeli sajtóértekezletén Bencze József országos rendőrfőkapitány. A rendőrség szerint a "tüntetők" fele ittas volt.

MTI/hvg.hu Itthon

Elcsitultak a zavargások, Tomcatet és Toroczkait bevitték

A tüntetők egy részét a Nyugati térre szorították a rendőrök hétfő este a fővárosban, a garázdák utána szétszéledtek. Tomcatet és Toroczkait lekapcsolták a rendőrök. Az ORFK szóvivője cáfolta, hogy a rendőrség gumilövedéket használt volna. A garázdák több újságírót megtámadtak.

MTI/hvg.hu Itthon

Tömegoszlatással végződött az ünnepségsorozat

Zászlófelvonással indult, Fidesz-gyűléssel folytatódott az 1956-os forradalomra emlékező ünnepségsorozat. Hangoskodók voltak, de rendbontás nem. Egészen estig, amikor az Alkotmány utcában szétoszlattak egy csoportot. Olvasson fordított időrendben!

MTI Itthon

Átadták a Nagy Imre-érdemrendet

Ferge Zsuzsa akadémikusnak, Gereben István geofizikusnak, oceanográfusnak, Mészáros Márta Kossuth-díjas filmrendezőnek, Rainer M. János történésznek, valamint Ujvári József nyugalmazott dandártábornak Nagy Imre-érdemrendet adományozott Sólyom László köztársasági elnök kedden Budapesten a Sándor-palotában. Az eseményen részt vett Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke is.