szerző:
MTI

A Magyar Rádió (MR) fenntartja azon álláspontját, hogy az MR2-Petőfi teljesíti közszolgálati kötelezettségeit - áll a szerdai médiahatósági meghallgatása után kiadott rádiós közleményben. Az ORTT elnöke kijelentette: ő valószínűleg egy másik ülésen volt, mint a rádió vezetője, de részleteket nem kívánt közölni, mert még folyik az eljárás.

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) a meghallgatáson "elismerte, hogy az MR2-Petőfi Rádió új műsorstruktúrája sikeres a fiatalok körében", nem kapott ugyanakkor ez alkalommal sem választ az MR vezetése arra, hogy a megújult adó műsora a médiatörvény mely szakaszait sérti és miért. "Örömmel hallottuk a mai konzultáción, hogy az ORTT tagjai is értékelik az MR2-Petőfi Rádió radikális váltását és elismerik azt, hogy a rádió sikeresen célozza meg a fiatal korosztályt" - idézi Such Györgyöt, a közmédium elnökét a dokumentum, amely szerint az ORTT osztja azt az álláspontjukat, hogy a közszolgálati rádiónak a lakosság túlnyomó részéhez kell szólnia és a fiatal generációk kizárása a közszolgálati rádiózásból a hazai piac régóta fennálló hibája volt.

Mint írják, a Magyar Rádió továbbra is vitatja az ORTT azon többségi álláspontját, amely szerint - a rádió értelmezésében -  "a zene nem közszolgálat"; "látjuk az ORTT nehéz helyzetét, hiszen az MR2-Petőfi Rádió megjelenése felborította azt a rádiós piaci status quo-t, amelyben a fiatal felnőtt lakosságot eddig csak a kereskedelmi rádiók szólították meg" - idézi Such Györgyöt a dokumentum.

"Erre a kihívásra azonban nem a közszolgálati rádió elhallgattatása a helyes válasz. Egy minőségi zenét sugárzó, népszerű közszolgálati adó a fiatalokat a rádiózás mellett tartja és a kereskedelmi rádiókat a hallgatókért folytatott versenyben megújulásra ösztönzi" - olvasható a közleményben. 

"Én valószínűleg egy másik ülésen voltam, mint Such úr" - nyilatkozta Kovács György, az ORTT elnöke, hangsúlyozva, nem kenyere, hogy a sajtón keresztül üzengessen. Mint mondta, egyeztetés folyt, a médiahatóság pedig a közigazgatási eljárás lezárulta után nyilvánosságra hozzá álláspontját.

Október közepén döntött úgy a médiahatóság, hogy közigazgatási eljárást indít a médiahatóság a Magyar Rádióval szemben amiatt, "hogy az MR2-Petőfi Rádió nem teljesíti közszolgálati műsorszolgáltatási kötelezettségét"; a kétmondatos határozat szerint az ORTT jelzi Such Györgynek, a közszolgálati médium elnökének a rádió közszolgálati műsorszolgáltatási szabályzata és "az MR2-Petőfi működése közötti anomáliákat", s konzultációt kezdeményez vele az ügyben.

A Magyar Rádió Petőfi adója június óta jelentkezik a fiatalabb nemzedékek szóló új hangnemmel, új műsorstruktúrával; a "nagyon zene" szlogennek megfelelő tartalom már közvetlenül az indulás után nagy visszhangot váltott ki a médiapiacon: többen azzal támadták, hogy ez a tematika nem közszolgálati.

A rádiózásról és televíziózásról szóló törvény nem fogalmaz egyértelműen a közszolgálati műsorszolgáltató meghatározásakor: az intézménynek vagy egyes adóinak kell megfelelnie bizonyos kritériumoknak. A jogszabály definíciója szerint ez "olyan műsorszolgáltató, amelynek működését közszolgálati műsorszolgáltatási szabályzat határozza meg, feladata többségében közszolgálati műsor szolgáltatása, fenntartása alapvetően közpénzekből történik, társadalmi felügyelet alatt áll, alapvető jogait és kötelességeit e törvény állapítja meg".
MTI Itthon

Hétfőtől új névvel jelentkeznek a Magyar Rádió vidéki stúdiói

A Magyar Rádió Zrt. vidéki stúdiói jövő hétfőtől megújult tartalommal, új arculattal és új néven jelentkeznek: az MR6 - A régió rádiója Győrből, Pécsről, Szegedről, Miskolcról és Debrecenből jelentkezik október 1-jén reggel hat órakor - jelentette be szerdán Debrecenben Szomráky Béla, a Magyar Rádió Zrt. Regionális, Nemzetiségi és Külföldre Irányuló Adások Főszerkesztőségének főszerkesztője.

MTI Itthon

ORTT-vizsgálat indult a Petőfi Rádió ellen

A Magyar Rádió (MR) vezetésének tudomása szerint vizsgálatot folytat az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) a Petőfi Rádió új műsorstruktúrájának kialakítása kapcsán - közölte a közszolgálati médium vezetése csütörtökön az MTI-vel. Az ORTT későbbre ígért tájékoztatást a távirati irodának arról, valóban folyik-e az a vizsgálat, amiről a rádió tudomást szerzett.

MTI Itthon

Rádióelnök-választás: feljelentés-kiegészítést rendelt el az ügyészség

Feljelentés-kiegészítést rendelt el a VIII. kerületi ügyészség a tavaly júliusi rádióelnök-választással kapcsolatos múlt heti beadvány kapcsán; az eljárást lefolytató kerületi rendőrségnek kell döntenie arról is, hogy indít-e nyomozást közokirat-hamisítás bűncselekményének gyanúja miatt az ügyben - tájékoztatta a Fővárosi Főügyészség szóvivője.