szerző:
MTI

Az általános iskolák könyvtárai számára ingyenesen osztja a Szentírást a Magyar Bibliatársulat a Biblia Éve alkalmából; további kezdeményezésük az "Ajándékozz egy Bibliát 2008-ban!" akció, valamint az Újszövetség után az Ószövetség mp3 formátumú kiadása - tájékoztatott Pecsuk Ottó, a szervezet főtitkára.

A 12 protestáns illetve ortodox egyházat magában tömörítő Magyar Bibliatársulat a katolikus Szent Jeromos Társasággal közösen 2006 vége óta szervezi a Biblia Évét, amelynek jelmondata az újszövetségi Jelenések könyvéből való: "Boldog, aki olvassa". Terveik szerint a forgalmasabb helyeken álló templomok előtt az óriásplakátokat idéző molinókon hívják majd fel a figyelmet a Biblia Évére - mutatott rá.

A rendezvénysorozat célja kettős: egyrészt felhívja a figyelmet a Szentírás értékeire és arra, hogy az egyházak őszintén ajánlják annak tanításait a társadalomnak. Másrészt azon a helyzeten is szeretnének változtatni, hogy a Bibliával kapcsolatos információkat az emberek egyre gyakrabban szerzik be szerintük megbízhatatlan forrásokból, mint például a Da Vinci-kód című regény - tette hozzá.

Az eseménysorozatnak három központi programja lesz. Tudományos szimpóziumot tartanak Esztergomban a Szent Adalbert Lelkiségi és Konferencia-központban június 23-26. között a Biblia szekularizált és fogyasztói társadalomban betöltött szerepéről. Erre a teológusokon kívül a határtudományok képviselőit, többek között kommunikációs szakembereket, művészettörténészeket is meghívták - közölte a főtitkár.

A Művészetek Palotájában bibliai ihletésű kórus és orgonaművekből rendeznek szeptember végén koncertet, majd novemberben megnyitják az Országos Széchényi Könyvtárban a bibliafordításokról és kiadásairól szóló kiállítást, amely előreláthatóan 2009 márciusáig lesz látogatható. Ez utóbbit filmekkel, képzőművészeti alkotásokkal igyekeznek interaktívvá tenni - jegyezte meg.

A Biblia Éve keretében számos helyi rendezvényre is sor kerül, amit az erre rendszeresített honlapon lehet nyomon követni. A helyi gyülekezetek kezdeményezésére színházak, könyvtárak, iskolák, kultúrházak csatlakozhatnak a kezdeményezéshez - emlékeztetett.

A Biblia Évéhez kapcsolódóan a Magyar Bibliatársulat 4 ezer példányban úgynevezett "Ötlettárat" adott ki, amely az egyházi év ünnepeihez ad információt, és segítséget nyújt a különböző közösségekben - idősek otthona, kismamák, óvodások - szervezendő bibliakörökhöz - mutatott rá Pecsuk Ottó.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!