szerző:
hvg.hu

Megtámadta az MTV forgató stábját Kiss Bálint, a MÁV Általános Biztosító Egyesület (MÁV ÁBE) elnöke. Az operatőr megsérült, a támadó fenyegetett, a tévé elhallgatott. Miután Kiss Bálint korábbi ígérete ellenére nem kért bocsánatot, az MTV Híradója péntek este leadta az incidensről készült felvételeket.

Az MTV Szempont című műsorának stábja február 13-án vágóképeket készített az Andrássy úton, a MÁV-székház közelében a magyar vasútról szóló riportjhoz. A lepusztuló állami vagyon és a vezetők luxusautóinak éles kontrasztját jól példázta az Andrássy 66. szám előtt éppen leálló fekete S-osztályú Mercedes-Benz. A luxusautó természetesen a járdán parkolt. Miközben a totálokat készítették, a stábnak feltűnt, hogy egy mozgássérült-igazolvány látható a Merci szélvédője mögött. Gondolták, közelebb mennek, vágóképeket rögzítenek egy későbbi, parkolási visszaélésekről szóló anyaghoz is. A Magyar Televízió stábja nem rejtett vagy kézikamerával dolgozott: a riporter és az operatőr is viselte az MTV kitűzőjét, statívot használtak, látszott, hogy a köz érdekében dolgoznak a nyílt utcán.

Miközben az autót filmezték, valaki kiüvöltött a 66-os szám egyik emeleti ablakából, hogy azonnal kotródjanak el a kocsijától. Ezután az épületből kijött egy jól öltözött, biztonsági őrnek látszó személy, aki normális hangnemben közölte az újságírókkal, hogy hagyják abba a filmezést és távozzanak. Szó szót követett, de az udvarias megbeszélés határait nem lépték túl. Nem úgy a Merci gazdája, aki kirohant az épületből, és jónapot helyett minősíthetetlen módon kezdett el káromkodni  – „állítsd le a kamerát, vagy szétbaszom a fejedet” – ezzel indított, majd kétszer megpróbálta lerántani a kamerát az operatőr válláról. Az operatőr megnyomta a felvevőgombot, és  az egész támadást rögzítette. A második rángatásnál a tízmilliós közvetítőkamera arcon vágta az újságírót, aki enyhén meg is sérült. A Merci tulajdonosa a riportert is lökdösni kezdte, és támadó fellépése  közben végig fenyegette a stábot. Aztán lehiggadt és elnézést kért, de közölte, hogy ha az anyagot bárhol le merik adni, akkor megemlegetik. Az utolsó mondatról a Magyar Rádióban Blénessy Gábor nyilatkozta, hogy így hangzott:  "ha le meritek adni, az életetekkel játszotok". Az operatőr a sérüléséről a belváros-lipótvárosi rendelőben orvosi látleletet vetetett, majd a VI. kerületi rendőrkapitányságon feljelentést tett. A rendőrök, miután megnézték a kamera felvételeit, illetve a nyolc napon belül gyógyuló sérülés látleletét, könnyű testi sértés miatt indítottak eljárást.

A Mercis támadó személyére hamar fény derült: Kiss Bálintról,  a MÁV Általános Biztosító Egyesület elnökéről van szó. A biztosítónak már semmi köze nincs a MÁV-hoz, csak annyi, hogy a névhasználat miatt perben állnak egymással. Vezetőségében korábbi vasúti vezetők és egy volt közlekedési miniszter is van.

A stábot ért támadásról a szerda esti MTV Híradó is beszámolt, a 34 másodperces bejátszásban jól látszik az autó, a helyszín és a lökdösődő Kiss Bálint is. A jelenet végén a Híradó műsorvezetője a világ szeme láttára bejelentette, hogy bővebb részleteket a másnapi Híradóban és a Szempont című műsorban láthatunk. Ám csütörtök este egyik műsor sem számolt be az incidensről, a Mercedes és a biztosító székháza csak egy snitt erejéig villan fel a pazarló MÁV-ról szóló riportban.

A Magyar Rádió csütörtök délután közölt riportjában mindkét fél megszólalt, Blénessy Gábor riporter mellett Kiss Bálint is nyilatkozott. Mindent tagadott: amit a rövid részletben láthatunk, azt ő félreértésnek minősítette. Nem nyúlt ő senkihez, nem bántott senkit, és kikérte magának azt a hangnemet, ahogyan az esetet minősítette a híradó. Szerinte csupán beszélgettek. A rokkantigazolványt jogosan használja, mert a térdét és a gerincét műtötték. Fel is húzta a riporter előtt a nadrágját, és megmutatta sebeit. Arra hivatkozva, hogy ő újságíró és jogász, és megtilthatja a róla készült felvételek lejátszását,  ő is elment a rendőrségre, ahonnan felhívta a televíziót és letiltotta az adást, majd feljelentést tett. Hogy pontosan mi okból,  azt nem árulta el. 


Nincs bocsánat - új fejlemény
Péntek este 19 óráig a bocsánatkérés nem történt meg így az MTV úgy határozott, hogy telljes terjedelmében lehozza az incidensről készült felvételeket. Részleteket a péntek esti Híradóban be is mutatták.
A hvg.hu kérdésére, hogy miért hátrált ki az MTV, és miért vágták ki az anyagból a lökdösődést, Kert Attila hírigazgató elmondta: Kiss Bálint felajánlotta a bocsánatkérését. „Azt terveztük, hogy személyiségi jogaira tekintettel az arcát kitakarva adjuk le a történtekről készült felvételt, amikor felhívott Kiss Bálint ügyvédje, és megegyezést ajánlott. Közölte, ügyfele hajlandó bocsánatot kérni, amennyiben nem közöljük a felvételt. A megállapodásunk szerint ezt ma, kamera előtt teszi meg Kiss Bálint  az esti Híradóban. Ha ez valóban megtörténik, akkor mi is visszavonjuk, és Kiss Bálint is visszavonja a rendőrségi feljelentést.” Kert Attila hangsúlyozta, hogy ezek után az ügyet lezártnak fogják tekinteni. „Előfordul, hogy egy operatőr maflást kap, ez nem olyan nagy dolog, velem is megtörtént korábban. Ez az ügy csupán attól lett kirívó, hogy nem egy tömegrendezvényen egy hőzöngő követte el, hanem egy cégvezető” - tette hozzá a hírigazgató.Többször kerestük a MÁV Általános Biztosító Egyesületet, s ott végül azt mondták, hogy a biztosító és az MTV között még folyamatban van az egyeztetés, így annak lezártáig nem nyilatkoznak.Biró Csongor - Csikász Brigitta