szerző:
MTI

A nagymérvű iszaposodás miatt veszélybe kerülhet a Tisza-tó, a három évtizeddel ezelőtt mesterségesen kialakított meder feltöltődése, átalakulása miatt elengedhetetlenné válik a tó módszeres és szakszerű kezelése azért, hogy a jövőnek is megmaradjon

Tisza-tóért felelős miniszteri megbízott a Heves megyei Poroszlón pénteken  sajtótájékoztatón. A Tisza-tó kezelést igényel, ezt tudomásul kell venni - jelentette ki Aradi Csaba. A harminc évvel ezelőtt kialakított tó problémái hosszú évek óta ismertek, pénz hiányában eddig nem történt érdemei beavatkozás az iszaposodás, a feltöltődés megakadályozása érdekében. Ez a munka most megkezdődhet.
   
Aradi Csaba emlékeztetett arra, hogy három évtizeddel ezelőtt nem valósultak meg az eredeti tervek, nem sikerült a területet a fatuskóktól megtisztítani, és annak idején azt sem vették figyelembe, hogy az áradásokkal bekerülő hordalék milyen mértékben változtatja meg az áramlást. Az úgynevezett öblítő csatornák ezért épültek meg az évek során, de ez nem elég, és az a szemlélet sem, hogy a víz sok mindent eltakar - hangoztatta a szakember.
   
Aradi Csaba rámutatott: bizonyos területeken a Tisza-tó feltöltődése már kritikus, van ahol a ladik megfeneklik, máshol pedig a korábbi 10 méteres mélység 1,5 méterre csökkent. Ezeken a sekély vizeken megjelent a sás, a nád, intenzívvé vált a hínár elterjedése, a terület felét hovatovább vízinövényzet fedi - mondta. A szakember úgy vélekedett: folyamatosan kezelni, fenntartani kell a területet. Amennyiben meg akarjuk őrizni, áldozni kell rá.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!