szerző:
MTI

A nagymérvű iszaposodás miatt veszélybe kerülhet a Tisza-tó, a három évtizeddel ezelőtt mesterségesen kialakított meder feltöltődése, átalakulása miatt elengedhetetlenné válik a tó módszeres és szakszerű kezelése azért, hogy a jövőnek is megmaradjon

Tisza-tóért felelős miniszteri megbízott a Heves megyei Poroszlón pénteken  sajtótájékoztatón. A Tisza-tó kezelést igényel, ezt tudomásul kell venni - jelentette ki Aradi Csaba. A harminc évvel ezelőtt kialakított tó problémái hosszú évek óta ismertek, pénz hiányában eddig nem történt érdemei beavatkozás az iszaposodás, a feltöltődés megakadályozása érdekében. Ez a munka most megkezdődhet.
   
Aradi Csaba emlékeztetett arra, hogy három évtizeddel ezelőtt nem valósultak meg az eredeti tervek, nem sikerült a területet a fatuskóktól megtisztítani, és annak idején azt sem vették figyelembe, hogy az áradásokkal bekerülő hordalék milyen mértékben változtatja meg az áramlást. Az úgynevezett öblítő csatornák ezért épültek meg az évek során, de ez nem elég, és az a szemlélet sem, hogy a víz sok mindent eltakar - hangoztatta a szakember.
   
Aradi Csaba rámutatott: bizonyos területeken a Tisza-tó feltöltődése már kritikus, van ahol a ladik megfeneklik, máshol pedig a korábbi 10 méteres mélység 1,5 méterre csökkent. Ezeken a sekély vizeken megjelent a sás, a nád, intenzívvé vált a hínár elterjedése, a terület felét hovatovább vízinövényzet fedi - mondta. A szakember úgy vélekedett: folyamatosan kezelni, fenntartani kell a területet. Amennyiben meg akarjuk őrizni, áldozni kell rá.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!