Rejtélyes plakátok jelentek meg Budapest-szerte. A Független Anarchisták Szövetsége (FASZ) arra szólít fel, hogy mondjuk nemet a politikára és ne menjünk el a népszavazásra. Az ismeretlen szervezet nem fedi fel vezetői nevét, de ragaszkodik honlapja szerzői jogaihoz.

„Mondj nemet a politikára!”; „Állítsátok meg a politikusokat!”; „Ne szavazz!” – harsogják az új politikai szervezet, a Független Anarchisták Szövetsége (FASZ) szóróanyagai, plakátjai és weblapja. A titokzatos organizáció, amely egyedül csak e-mail címet közöl magáról honlapján, azt állítja, hogy „olyan józanul és felelősségteljesen gondolkodó magyar állampolgárok alkotják, akik a továbbiakban nem kívánnak némán asszisztálni a politikai elit játszmáihoz. Tagjaink között vannak orvosok, jogászok, közgazdászok, és ápolónők is, konzervatívan gondolkodók, szociál demokraták [sic!], liberálisok és szabadgondolkodásúak. Arcunkat a mai helyzetben nem adhatjuk.”

A tagságnak az anarchizmushoz képest meglehetősen népfrontosra sikeredett politikai összetétele után is érdeklődtünk volna, de a hvg.hu megkeresését azzal utasították el e-mailjükben, hogy „egyelőre több információt nem közölhetünk, ezért interjút sem adunk, de amennyiben további lépések lesznek, mindenképpen értesítjük”.

„A névtelenség önmagában még nem bizonyíték arra, hogy nem valódi anarchisták állnak a szervezet mögött. Van ilyenre példa. Az már sokkal inkább gyanús, hogy a copyrightot, vagyis a szerzői jogokat fenntartják maguknak. A valódi anarchista hozzáállás a »semmi jogot senkinek« lenne” – véli Bozóki András szociológus. Az anarchista mozgalom szakértője szerint az is feltűnő, hogy a szervezet öntudatosan állítja magáról, „nem megyünk a Parlament elé »forradalmat« csinálni, nem zárunk le hidakat”. „Az anarchista célja, hogy a hatalom összeomoljon, és ehhez minden tömegmozgalmat támogat, így a tüntetéseket is, függetlenül attól, hogy milyen politikai irányzat van kormányon” – mondta a hvg.hu-nak Bozóki.

Hogy valami nincs rendben a mozgalom koherenciájával, abból is látható, hogy rövid manifesztumukban azt is kijelentik: „nem dobálunk Molotov-koktélt”, miközben több szóróanyagukban is benzinbombát szorongató fiatalokat látni. Árulkodó a szóhasználat is, így például amikor „kreatívokról” írnak, ami a PR- és marketingiparágban használt kifejezés, de egyetlen, az anarchizmus ideológiájára hajazó kifejezés nincs szövegükben. A leghangsúlyosabb politikai üzenet, hogy dacosan elutasítják a mostani népszavazást. „Az igaz, hogy az anarchizmus elutasítja az elnyomás minden formáját, így a többségit is, vagyis a demokráciát. Bár ha már választania kell, akkor nyilván nem a diktatúrát választja. Azt is gondolhatja egy ilyen szervezet, hogy a mostani népszavazás színjáték, de a referendumot mint a hatalommal szembeni közvetlen megnyilvánulást aligha utasíthatja el, főleg ha annak kormánybuktatás is következménye lehet” – találgat Bozóki.

Médiahekk profi háttérrel (Oldaltörés)

A médiahekknek tűnő FASZ mögött nem tudni, ki áll. Az azonban már most is látszik, nem olcsó vállalkozásról van szó. A meglehetősen jó minőségű és nagyszámú plakátra, az anonimizált weblapra is költeni kellett. És a sajtókampányra is: kicsinyke szerkesztőségünk öt munkatársa is személyre szóló levelet kapott töméntelen szóróanyaggal, a küldemények minden darabját másutt adták fel február 20-án és 21-én. Egyet az óbudai Auchan postáján, egyet Budaörsön, Ürömön, Pilisborosjenőn (egy borítékot azóta elhagytunk). Az aprónyomtatványokon és plakátokon felelős kiadóra vagy a nyomdára utaló jel nincs.

A weblapon viszont a mezei felhasználó előtt láthatatlan az egyik, a háttérképre vonatkozó metaadat T. Gábor webdesigner oldalára hivatkozott. A pixelgrafikust meglepte érdeklődésünk, és azt állítja, a szervezettel nem áll semmiféle kapcsolatban, nem is ismeri. Úgy véli, adatai azért kerülhettek fel a honlap metadatai közé, mert átmásolták az általa testre szabott képlapozó effektet. T. Gábor szerint a FASZ-anyagok grafikai megvalósítása profikra vall, és nem értett egyet megállapításunkkal, hogy az általa készített grafikák mintha hasonlítanának az „álanarchista kreatívokra”. „Ez egy vizuális nyelv, amit sokan használnak, én is legalább húsz ilyen embert ismerek az országban” – magyarázza. T. nem örül neki, hogy tudta nélkül politikai célokra használják a metaadatait.

A Magyar Vizsla-ügy óta efféle ügyeknél erős a gyanú, valamelyik politikai párt próbálja meg „kiszervezni” a kampányát, civilként eladni pártpolitikai üzeneteit. A 2006-os országgyűlési választáson a korábban teljesen ismeretlen Adózók Érdekvédelmi Szövetségének sikerült megtámogatni ingyenes kiadványaival a Fidesz kampányát. A FASZ mostani akciója, bár mindkét oldalra méri csapásait, és látszólag az egész politikai elit ellen mozgósít, inkább mégis a kormánypártoknak kedvez, hiszen otthon maradásra buzdít. „Bojkottáljuk a népszavazásukat. Életünk a politikai elit játszóterévé vált. Egyetlen dolgot tehetünk: Nem adjuk alájuk a lovat! Nem szavazunk!”

A FASZ kampánya profi kommunikációt sejtet. A lapunk által megkérdezett reklámszakemberek egyike a Che Guevara-s képről egyből a Fiatal Baloldalra asszociált. Egy másik, politikai kampányokban is jártas szakmabeli azonban kétli, hogy politikai pártok döntéshozóin akár csak maga a "FASZ" elnevezés átmenjen. „A pártok kampányszellemiségét jól ismerem, márpedig ahhoz nem illeszkedik az efféle szabadszájúság” – állítja Erdélyi Zsolt, aki három párt kampányában is közreműködött. A pártok a Magyar Vizsla-ügy óta egyébként is tudhatják, nincs esélyük, hogy akciójuk titokban maradjon, úgyis lelepleződnek – véli a Superman néven is ismeretes reklámszakember.

"A szocialista párt népszavazással kapcsolatos, visszafogott üzenetei mellett a karcosabb, fiatalosabb, provokatívabb kampány a Fiatal Baloldal neve alatt fut" - mondja a cégével az MSZP-kommunikáción dolgozó Szigetvári Viktor, aki 2006-ban a kampány irányítója volt a pártnál. Mivel jelenleg éppen az a cél, hogy a FIB-et láthatóvá tegyék, nem volna érdekük egy beazonosíthatatlan megbízóval futó kampányt bonyolítani - indokolja, miért zárható ki szerinte elméletben is, hogy a szocialisták állnának a FASZ mögött. 

zádori-kiricsi
MTI Itthon

A Fidesz sem lát világosan a nyírségi szavazatvásárlásban

A Fidesz sürgős választ vár az ügyészségtől, Veres Jánostól, illetve a pénzügyminiszter kampányfőnökétől arra a kérdésre, hogy mit kívánnak tenni a napokban kirobbant, két szavazatvásárlásra utaló telefonbeszélgetési ügy tisztázása érdekében.

MTI Itthon

Gyurcsány: vége a verdiktek politikájának

Parlamenti eseti bizottság létrehozását szorgalmazták az új tulajdonosi program végrehajtásának ellenőrzésére kormánypárti képviselők; a testületet az ellenzék vezetné - jelentette be a miniszterelnök hétfőn a parlamentben. Irányváltást is bejelentett, mint mondta: "nem verdiktek politikájával szeretnénk formálni az országot".

Itthon

Wittner a Gárdánál szónokolt, Répássyt nem zavarja

Vasárnap délután Dunakeszin "emlékezett" a kommunizmus áldozataira a Jobbik és a Magyar Gárda. A fő szónok a Fidesz képviselője, Wittner Mária volt. A Föld nevű bolygó végső küzdelméről beszélt, a hit és a Gonosz szembenállásáról. Ez utóbbinak persze a kormány a jelenlegi helytertója. Répássy Róbert Fidesz-frakcióigazgatót nem zavarják az efféle műsorok.

MTI Itthon

Az OVB kikéri magának a gyanúsítgatásokat

Ne kérdőjelezzék meg a választási szervek munkatársainak korrekt eljárását a kampány résztvevői - kéri keddi, Halmai Gábor elnökhelyettes által jegyzett közleményében az Országos Választási Bizottság (OVB).

MTI Itthon

Tejfel lenne a rejtélyes mihálydi "Tóth József"?

Kormányközeli roma vezetők szerint manipuláció és lejáratás a célja a Hír Tv felvételeinek, amit egy jól megtervezett akciónak tartanak. Erről Kolompár Orbán és Teleki László beszélt.

Itthon

Nyírségi voksvásárlás: a Hír Tv viszontvádjai

Nyomozást rendelt el a népszavazással kapcsolatos, Nyírbátor környéki voksvásárlásra utaló telefonok ügyében a rendőrség. Csütörtökön Veres János kampáfőnöke tett bejenetést, szombaton pedig a Hír Tv.