szerző:
hvg.hu

Különös körülények között tette rá a kezét egy 32 éves fiatalasszony a Várnegyed egyik hétszáz négyzetméteres telkére.

Budapest egyik legdrágább negyedében, a Vár oldalában a második világháború óta elhagyottan gazosodott egy 717 négyzetméteres telek, amely a gyanú szerint a holokauszt áldozatainak tulajdona lehetett. A Mazsihisz jogászai felajánlották, hogy átadják a dokumentációt, amely bizonyítja, hogy az egykori tulajdonosok örökös nélkül haltak el, így az értékes ingatlan az államot illeti meg. A hivatal ezt a lehetőséget elutasította.

Egy Funtek Anita nevű fiatalasszony azonban, aki már korábban is felbosszantotta a közelben lakókat a Hunfalvi utca 11. számú ház tetőterének szabálytalan beépítésével,  elbirtoklás címén jutott hozzá a nagy értékű telekhez. Miközben a törvény szerint elbirtoklási pert csak akkor nyerhet meg valaki, ha 15 éven keresztül folyamatosan a sajátjaként birtokol egy ingatlant, gondozza, fizeti a felmerülő költségeket, a most 32 éves új tulajdonos csak 1998-ban költözött a házba, korábban nem is látták a környéken. 

A HVG birtokába jutott jogerős ítélet számos furcsaságot tartalmaz. Az ügyről részletesen a legfrissebb lapszámban olvashatnak.

hvg.hu Ingatlanmenedzser

Elbirtokolt birtok: azé, aki megműveli?

Bár a tulajdonjog a legerősebb, legteljesebb alanyi magánjog, az „okszerű gazdálkodás" követelménye megfoszthatja a hanyag tulajdonost birtokától. Milyen esetekben birtokolhatják el ingatlanunkat? Hogyan lehetünk papíron is tulajdonosai évek óta birtokolt földünknek? Az ingatlanjogászt kérdeztük.

MTI Vállalkozás

Elbirtokolhatják a cégek az állami tulajdonú ingatlanokat?

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. (ÁPV) tárgyalni akar az állami tulajdonú ingatlanok elbirtoklásának megakadályozása érdekében. A részvénytársaság jelenleg 2500 körébe tartozó ingatlannál vizsgálja, hogy jogszerűen elbirtokolhatják - e tőle az azt 15 éve használó vállalkozások.