szerző:
MTI

A főpolgármester szerint nem helytálló, ezért nem hagyható szó nélkül Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azon televíziós kijelentése, hogy Budapest nem teszi a dolgát a BKV finanszírozása ügyében - Demszky Gábor erről még hétfőn, az MTI kormányzati forrásokból származó információi szerint, a munkaidő után telefaxon küldött levélben tájékoztatta a kormányfőt.

Demszky Gábor a kormányfő vasárnapi kijelentésével összefüggésben azon véleményének adott hangot, hogy a miniszterelnöknek nem volt ideje áttekinteni a BKV helyzetéről korábban a kormány tagjainak írt levelüket.

A főpolgármester emlékeztetett arra, hogy a kormány 2003 óta többször is vállalta a BKV valódi költségeinek elismerését. A cégnek nyújtott 32,5 milliárd forintos állami támogatás azonban reálértéken évek óta csökken, miközben a bér- és az energiaköltségek növekednek. Két éve még a cég költségeinek 30 százalékát fedezte a kormányzati támogatás, ma ez csak a kiadások 25 százalékára elég - jegyezte meg.
 
A kormányfőnek arra a televíziós felvetésére, miszerint "szeretne ön több adót fizetni azért, mert Budapest nem teszi a dolgát" - Demszky Gábor levelében hangsúlyozza, hogy Budapest több adót fizet annál, mint ami méltányos lenne. Utalva a Budapesten működő cégek és az egyéni adófizetők magas adóbefizetésére, a főpolgármester rámutatott, hogy míg 10 éve a személyi jövedelemadó 20 százaléka maradt Budapesten, tavaly már csak az szja 0,62 százalékán osztozkodhatott a főváros 24 önkormányzata.
 
Hangsúlyozva, hogy Budapest az állami költségvetés nettó befizetője, Demszky Gábor közölte, nem adományt kérnek az államtól, hanem azt, hogy a budapestiek által befizetett adókból a jelenleginél "kicsit kevesebbet vigyenek el", vagy méltányosabb módon többet adjanak a város működéséhez.
 
Demszky Gábor kifejezte azon reményét, hogy a kormánnyal folytatandó tárgyalásokon majd "a miniszterelnök úr is belátja", éppen az államnak első számú érdeke, hogy a főváros zavartalanul működjön, illetve, hogy megőrizze adótermelő erejét.
 
A főpolgármester pénzügyi és városüzemeltetési helyettesével április elején a pénzügyi- a közlekedési- és a kancelláriaminiszterhez írt levélben szorgalmazott több állami pénzt a BKV fenntartásához. Előbb a pénzügyminiszter, majd a kormányfő, múlt héten pedig a kancelláriaminiszter is elzárkózott a BKV további támogatásától.
 

Itthon

BKV: csúcsidőn kívül 30 percenként lennének a járatok?

Kevesebb járat szűnne meg, és kevesebb pénzt takarítana meg a járatok ritkításán a BKV, az új menetrend-terv szerint - mondta az InfoRádiónak Kiricsi Karola, a közlekedési cég szóvivője,. A Városi és Elővárosi Tömegközlekedésért Egyesület (VEKE) szóvivője. Vitézy Dávid az InfoRádióban azt mondta: a járatok jelentős része csúcsidőn kívül 30 percenként közlekedne.

MTI Itthon

Felmentették posztjáról a BKV vezérigazgatóját

Visszavonta a Fővárosi Közgyűlés gazdasági bizottsága kedd délutáni zárt ülésén Antal Attila BKV vezérigazgatói megbízatását, és visszahívta őt a cég igazgatóságából. A döntés Antall Attila saját kezdeményezésére, április 15-i hatállyal született meg.