szerző:
MTI

Csütörtök délután átadja több száz oldalas jelentését az állambiztonsági iratok átadását vizsgáló Kenedi-bizottság Szilvásy Györgynek, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős miniszternek.

Az MTI információi szerint a jelentést – miután a kormány is megtárgyalta – nyilvánosságra hozzák majd. A kutatók több kérdésben, például az iratok és a bennük szereplő adatok nyilvánosságra hozatalának formáiban, valamint a külföldieket is érintő akták megismerhetőségében nem értettek egyet, így a jelentés közös megállapításaihoz különvéleményüket is csatolták.

Az állambiztonsági iratok átadását vizsgáló szakértői bizottság vezetésére 2007. július közepén kérte fel a miniszterelnök Kenedi János tudományos kutatót. A bizottság tagjai: Varga László, a Fővárosi Levéltár volt főigazgatója, Ungváry Krisztián, az 56-os Intézet munkatársa, Sipos Levente, a Politikatörténeti Intézet tudományos tanácsadója, Ripp Zoltán, a Politikatörténeti Intézet osztályvezetője, Palasik Mária, a Történeti Levéltár tudományos kutatója, valamint Reisz T. Csaba, az Országos Levéltár általános főigazgató-helyettese.

Kenedi János tavaly július végén az Élet és Irodalomban megjelent írásában tette közzé álláspontját: szerinte internetes oldalon kellene nyilvánosságra hozni az 1944 és 1990 között keletkezett politikai rendőrségi iratokat.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
MTI Itthon

Kenedi vezeti az ügynökaktákat vizsgáló bizottságot

Döntött a kormány a koalíciós megállapodás kiegészítésében rögzített független szakértői bizottság felállításáról, amely az "ügynökügyben" az iratátadás törvényben szabályozott eljárásának teljesítését elemzi és értékeli - közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő szerdán.

Itthon

Akik lukat fúrtak a koponyákba, és akik fúrattak

A politikai rendőrség politikai megrendelésre dolgozott nemcsak az ötvenes években, de a Kádár-korszakban is, és bár nem mondott le a társadalom totális ellenőrzéséről, eszközei finomodtak. Tabajdi Gábor és Ungváry Krisztián történészek monográfiában dolgozták fel a pártállam biztonsági szervének működését és felépítését. Egyben arcokat is adtak a láthatatlan légiónak: most először megtudhatjuk, kik is irányították a Céget. Kérdéseinkre Ungváry válaszol.

MTI Itthon

Kenedi nem tekinthet be a szupertitkos iratokba

Kérdéses, milyen érdemi munkát végezhetnek az állambiztonsági iratok egyesítésének törvényességét felügyelő szakértői testület tagjai szeptember 30-ig. A testület munkáját szabályozó kormányrendeletben ugyanis kétértelmű annak megfogalmazása, hogy az elnök betekinthet-e az úgynevezett szupertitkos iratokba, vagy csak az azokról készült listát tanulmányozhatja - írja a csütörtöki Népszabadság.

HVG Hetilap

Takarékon a Kenedi-bizottság

A személyiségi jogok védelmezőjeként fellépő parlamenti nemzetbiztonsági bizottság akadályozza az állambiztonsági iratok felmérését.

MTI Itthon

Megtartja alakuló ülését a Kenedi-bizottság

Az állambiztonsági iratok átadását vizsgáló szakértői testület ma tartja alakuló ülését. A Kenedi-bizottság feladata, hogy listát készítsen azokról a rendszerváltás előtti titkosszolgálati iratokról, amelyeket még nem adtak át az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának.

MTI Itthon

Kenedi nem érzi magát iratfelszabadító Robin Hood-nak

Kenedi János tudományos kutató, az állambiztonsági iratok egyesítésének törvényességét felügyelő bizottság elnökeként internetes oldalon tenné közzé az 1944 és 1990 között keletkezett politikai rendőrségi iratokat - olvasható az Élet és Irodalom (ÉS) pénteken megjelenő, az MTI-hez előzetesen eljuttatott számában.

MTI Itthon

Magyar: nem lehet a társadalmat hülyének nézni

Három pártnak, az MDF-nek, az MSZP-nek és a Fidesznek van felelőssége abban, hogy az előző rendszerben keletkezett állambiztonsági iratok megismerhetőségének kérdését eddig nem sikerült teljes körűen rendezni – hangsúlyozta Magyar Bálint SZDSZ-es államtitkár.