szerző:
MTI

Az ombudsman álláspontja szerint a XIX. kerületi rendőrkapitányság rendőrei biztosították a kúttói erdőben élő hajléktalanok alapjogainak védelmét azzal, hogy a NATO védelmi minisztereinek budapesti találkozója előtt tájékoztatták őket az ellátási és szálláslehetőségekről - közölte az Országgyűlési Biztos Hivatala.

Szabó Máté ugyanakkor aggályosnak találta azt a tendenciát, amely egyes önkormányzatok és az erdő vagyonkezelőjének válaszából érezhető. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa egy szociális munkás beadványa alapján folytatott vizsgálatot.

A panaszos azt sérelmezte, hogy a NATO 2008. október 9-ére és 10-ére meghirdetett informális védelmi miniszteri találkozója előtt - a védett személyek biztonságára hivatkozva - a kúttói erdőben élő hajléktalanok eltávolítását tervezték. Szabó Máté szerint az a körülmény, hogy az erdő a repülőtérre vezető gyorsforgalmi út mentén fekszik, indokol biztonsági intézkedéseket. Ezeknek azonban mindenkire egyformán kell vonatkozniuk, nem korlátozódhatnak a hajléktalanokra. Azért, mert valaki hajléktalan, egy rendezvény biztosítása során ne legyen kitéve kizárólag csak ellene irányuló intézkedésnek - fogalmazta meg az ombudsman.

A panasz kivizsgálására az országgyűlési biztos megkereste az országos rendőrfőkapitányt, aki arról tájékoztatta: valóban szó volt egy biztonsági sáv kialakításáról, amire azonban végül nem volt szükség, a helyett - több más intézkedés mellett - megerősítették a rendőri jelenlétet. A főkapitány közölte, hogy nem állt szándékukban kitelepíteni a hajléktalanokat, viszont felmérték a közeli szálláslehetőségeket és azokról szórólapokon tájékoztatták őket. 

Szabó Máté megállapította, hogy a rendőri biztonsági intézkedések nem vetettek fel aggályokat az alapvető jogok érvényesülésével kapcsolatban. Aggasztónak tartja azonban a kerületi polgármester leveléből és a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatójának válaszából érezhető tendenciát. 

A polgármester például megírta: több más kerület úgy próbál megoldást találni, hogy a hajléktalanokat átköltözteti a kúttói erdőbe. Az ombudsman szerint a hajléktalanok problémáinak orvoslása - a vöröskereszttel és a szolgáltató intézményekkel való folyamatos együttműködés ellenére – nem helyi önkormányzati feladat.

Az erdőgazdálkodó szervezet pedig úgy hárítja el a felelősségét, hogy az anyagiak szűkösségére és a hatáskör hiányára hivatkozva lemond a terület vagyongazdálkodási jogáról, és csak azt a környéket kezeli, amelyen nem élnek hajléktalanok - áll a közleményben.

Az ombudsman jelentése a kiemelt hajléktalanság-projekt kereteibe illeszkedik. Szabó Máté "Emberi méltóság - korlátok nélkül" mottóval kezdeményezte a hajléktalansághoz vezető, a hajléktalan léttel összefüggő problémák feltárását, a megoldási javaslatok koordinálását. A projekt középpontjában az a tétel áll, hogy a hajléktalanság nem lehet stigma, mindenkit egyaránt megillet az alapvető jogokhoz, így az emberi méltósághoz való jog, tekintet nélkül arra, hogy hajléktalan vagy nem.

MTI Itthon

Hajléktalan holttestét találták egy patakban

Hajléktalan férfi holttestét fedezték fel szerdán délelőtt Tatabányán, a Galla-patakban; az orvos szakértő szerint a férfi halálát bűncselekmény is okozhatta - közölte a rendőrség.

MTI Itthon

Felére csökkentené a hajléktalanok számát az új miniszter

Egyre fiatalabb és alacsonyabb iskolázottságú emberek élnek az utcán, konstans krízishelyzetben - mondta Szűcs Erika, az új szociális és munkaügyi miniszter Macskássy Izolda festőművész jótékonysági kiállításának megnyitóján a Benczúr Házban. A kiállítás bevételét az utcán élő alkotó művészek támogatására fordítják.

MTI Itthon

Hitelre vetettek autót hajléktalanokkal Kaposváron

Hajléktalan, illetve rossz anyagi helyzetben élő kaposváriakkal hitelre autókat vetettek meg, majd a gépkocsikat ismeretlen helyre szállították egy bűncselekmény-sorozat résztvevői; jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett csalás megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást ellenük a Kaposvári Rendőrkapitányság.