szerző:
MTI

A KDNP, az SZDSZ és az MDF frakciója sem támogatja az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosítását. Ez a vezérszónoki felszólalásokból derült ki az Országgyűlésben.

Soltész Miklós (KDNP) közölte: frakciója ezt a törvényjavaslatot ebben a formában nem tudja támogatni. Mint mondta, a törvényjavaslat nem ad választ a volumenkorlát és a várólisták kérdéseire, és nem foglalkozik azzal, hogy az egészségügy miként "éli túl a jövő évi 100 milliárd forintos elvonást". Az ellenzéki képviselő szerint a törvénycsomag nem segít azon a helyzeten, amelybe az orvosok, a betegek, az ápolók kerültek. Kifogásolta az előterjesztéssel módosítandó törvényeket, köztük a gyógyszer-gazdaságosságit - ami miatt szerinte mindenki egyaránt többet fizet a készítményekért -, illetve az egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséről szólót, amellyel 16 ezer ágyat szüntettek meg. A kereszténydemokrata vezérszónok felhívta arra a figyelmet, hogy a kamara nem támogatja azt a rendelkezést, ami alapján patikaláncok jöhetnek létre.

Bőhm András (SZDSZ) védelmébe vette az elmúlt évek egészségügyi reformfolyamatát, és arról beszélt, hogy az előterjesztéssel számos problémájuk van, ezért a törvényjavaslat támogatását a liberális frakció részéről megígérni nem tudja. A szabad demokrata politikus szerint a jórészt maradandót és helyeset alkotó reformfolyamat központi szereplője a beteg, nem az orvos vagy a gyógyszerész. A várólisták kapcsán azt mondta, mindenki megkérdezheti, miért ott van a listán, ahol. Korábban ilyen nem volt, főorvosi kegyeken múlott, ki mikor került sorra az ellátásban. Bőhm a gyógyszerészeket a legerősebben támogatott szakmai rétegnek nevezte a tulajdonszerzés és a jogszabályi környezet szempontjából. "Lehet, hogy némi túlzás, de a gyógyszerészkamara törekvése semmi másra nem irányul ebben az általunk tárgyalt körben, mint saját piaci pozíciójának megvédése" - fogalmazott a képviselő, aki szerint a piacon kell eldönteni, ki tud boldogulni. Alkotmányosan vitathatónak nevezte, hogy a regionális tanácsokat (ret-ek) kormányrendelettel létre lehet-e hozni.

Csáky András (MDF) kifogásolta, hogy a törvénymódosítások egy csomagban kerültek a Ház elé. Elmondta ugyanakkor, hogy az abban foglaltak jelentős részével egyetértenek, és módosító indítványaik támogatásától függően döntik el, igennel szavaznak-e majd. Úgy vélte, alapvetően nem az a gond, hogy túl sok esetben kap felhatalmazást a kormány, csakhogy ezekkel a szabályokkal nem élnek, például a betegbeutalás rendje esetében. Az MDF-es vezérszónok nem értett egyet azzal, hogy a gyógyszerforgalmazást egyszerűen kereskedelmi tevékenységnek minősítik, és a betegeket fogyasztónak nevezik. Csáky András azt mondta, a kórháztörvényben szereplő változtatásokkal szakmai alapon egyetértenek, de ez nem jelenti azt, hogy a korábban elfogadott rendszert támogatnák.

Itthon

Módosítani fogják az egészségügyi törvényt?

Tévesek voltak az információk, miszerint Szili Katalint nem hívták volna meg az MSZP pénteki elnökségi ülésére, ahol a szombati rendkivüli pártértekezletet készítették elő. Információink szerint a Házelnök jelenlétében vitatták meg: be kell-e engedni a magántőkét az egészségügyi pénztárakba, illetve mi legyen a sorsa az SZDSZ-szel fennálló koalíciónak.

MTI Itthon

Módosították az egészségügyi törvényeket

Az Országgyűlés hétfői ülésén 201 igen és 160 nem szavazattal, tartózkodás nélkül elfogadta azt a több egészségügyi jogszabályt módosító törvényt, amely szabályozza a vizitdíj és a kórházi napidíj mértékét, a kedvezményezettek körét és a várólisták rendszerét.

MTI Itthon

Fidesz: aggályosak az egészségügyi törvényjavaslatok

A Fidesz hat pontot lát alkotmányosan aggályosnak a kormányzat által beterjesztett első három egészségügyi törvényjavaslatban, ezért az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordul. Ezt Mikola István, a Fidesz parlamenti képviselője mondta csütörtökön Budapesten.