szerző:
MTI

Gazdasági programcsomagot dolgoz ki a Nógrád megyei Bátonyterenye önkormányzata, hogy elkerülje a csődhelyzetet, stabilizálja a város működését, és el tudja látni a kötelező feladatokat - mondta a város polgármestere.

Lavajné Dóka Éva (MSZP) közölte: 2009-ben 2,3 milliárd forintos költségvetésből gazdálkodnak, és a tervezett intézkedések nélkül 600 milliós lenne a hiány. A cél az, hogy ezt az összeget 300 millióra szorítsák le - tette hozzá.

Az önkormányzat többsége elfogadta a javaslatokat, de azok részletesen kidolgozott pontjairól még tárgyalnak majd a képviselők - mondta a polgármester. Hozzátette, a csomag nem növeli a bátonyterenyeiek terheit.

Az intézkedések között szerepel a szorospataki üdülők és a tábor eladása, valamint a Gyürky-Solymossy kastély hasznosítása. Megszüntetik a finanszírozatlan egészségügyi ellátásokat. Ilyen a fizikoterápia és a labor, utóbbi átadásáról már tárgyalnak a megyei kórházzal. A tervek között van az idegenforgalmi adó bevezetése, a helyi buszközlekedés felülvizsgálata, a Vízmű Kft. és a Tanuszoda Kht. összevonása, a művelődési központ átszervezése. A havi 3,5-5 millió forintos veszteséget termelő uszodát várhatóan januártól májusig bezárják.

MTI Itthon

Újabb egymilliárdot kapnak a rászoruló önkormányzatok

A működésképtelen önkormányzatok támogatására a következő napokban mintegy egymilliárd forint elosztásáról dönt az Önkormányzati Minisztérium, és december közepén újabb másfél milliárdot oszthatnak szét - közölte pénteken Hévízen Gyenesei István, a Kisvárosi Önkormányzatok Szövetségének közgyűlésén.

MTI Gazdaság

A válság megállítja az önkormányzati kötvénykibocsátásokat

Az önkormányzatok hitelállománya az elmúlt másfél évben 40 százalékkal 800 milliárd forintra nőtt, elsősorban az önkormányzatok devizakötvény-kibocsátásainak hatására, a pénzügyi válság miatti forráshiány azonban megálljt parancsolt ennek a folyamatnak, így a kérdés az, hogy lesznek-e olyan beruházások, amelyek kitermelik a bevont források törlesztő részleteit.

MTI Itthon

Nem tudni, hány önkormányzati képviselő adózik

Nincsenek országos adatok arról, hogy az országgyűlési képviselőkön kívül pontosan hány önkormányzati képviselő kap költségtérítést és költségátalányt, miután az Országgyűlés kedden egyhangúlag megszavazta ennek megadóztatását.