szerző:
MTI

Gyurcsány Ferenc szerint tenni kell azért, hogy Magyarországon ne keressenek kevesebbet a többi munkavállalónál azok a nők, akiknek gyerekük, gyerekeik vannak. A szocialista pártelnök az MSZP nőnapi ünnepségén beszélt és elismeréseket adott át.

Gurmai Zita, Gyurcsány Ferenc, Balázs Klári, Korda György. Kvartett
© MTI - Beliczay László
A kormányfő elmondta: tudja, hogy a nők eleve kevesebbet keresnek, mint a férfiak, és ráadásul Magyarországon arányosan alacsonyabb a fizetésük, minél több gyerekük van. Példaként említette, hogyha egy nőnek nincs gyereke, akkor 8-10 százalékkal keres kevesebbet, mint egy férfi, de ha van egy vagy két gyereke, akkor már 15-17 százalékkal. Három gyerek esetében a nő negyedével keres kevesebbet, mint ugyanabban a munkakörben dolgozó férfi kollégái - tette hozzá a miniszterelnök.

Gyurcsány kiemelte: semmiképpen nem a munkáltató dolga, hogy különbséget tegyen a szülők közt, azt üzenve a nőnek, hogy mivel otthon több dolga van, ezért rá kevésbé lehet számítani.

Gyurcsány hangsúlyozta: küzdeni kell azért, hogy ez megváltozzon, mert semmi ok nincs rá, hogy ezt a helyzetet az ország elfogadja. Ez a férfiak ügye is, ezt ők sem fogadhatják el - jelentette ki a miniszterelnök.

A szocialista pártelnök megköszönte a nőtagozat munkáját, amely szerinte hosszú távon az egyik legnagyobb esély arra, hogy az MSZP tartósan, jelentősen és átfogóan befolyásolni tudja, hogy milyen országot akar.

A rendezvényen 19 nőtagozati elismerést osztottak ki. Közéleti Díjat kapott Aczél Endre újságíró, Ormos Mária történész, Mága Zoltán hegedűművész, Balázs Klári és Korda György előadóművészek, valamint Vladimir Spidla EU-biztos. Szegfű Díjat kapott többek között Szűcs Erika szociális miniszter. Vojnik Mária országgyűlési képviselő a Szegfű Oklevelet vehette át. Az elismeréseket Gyurcsány Ferenc adta át.

MTI Itthon

Gyurcsány az MSZP egyedüli elnökjelöltje

Gyurcsány Ferenc már hivatalosan is az MSZP elnökjelöltje, miután a párt kongresszusi jelölőbizottságának pénteki ülésén megkapta a szükséges támogatást - tudta meg az MTI szocialista forrásból.

MTI Itthon

Gyurcsány: a nők jól értik

Sok mindent elsodort a rendszerváltozás, jót is rosszat is, de az jó, hogy a nőnapot, amely egy nagyon tisztességes baloldali hagyomány, nem sodorta el - mondta a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége nyugdíjas szövetségének és a szakszervezetek női választmányának nőnapi rendezvényén tartott köszöntőjében Gyurcsány Ferenc.

Itthon

Csaba László: a kormány lemondása megnyugtatná a piacokat

A magyar gazdaság jelenlegi helyzetében a kormány lemondása megnyugtatná a piacokat - mondta az InfoRádiónak Csaba László közgazdász a Bonckés alatt a válságkezelő Gyurcsány-csomag című vitaesten. Hozzátette: nem várható a kormány távozása, mert a Gyurcsány Ferenc vezette kabinet elsősorban a napi érdekeket tartja szem előtt.

MTI Itthon

Miért Dobrev? - kérdi a Fidesz

A miniszterelnök feleségének külföldi útjait firtatja a fideszes Koszorús László, aki arra vár választ, hogy Dobrev Klára vajon Magyarország hivatalos képviselőjeként vesz-e részt külföldi eseményeken.