szerző:
MTI

Tovább csökken a választási hajlandóság; a TÁRKI legutóbbi felmérése szerint már csak a szavazásra jogosultak 44 százaléka ígérte biztosra részvételét egy most vasárnapi választáson; a Fidesz előnye továbbra is jelentős a kormánypárttal szemben.

A közvélemény-kutató cég februárban és márciusban még 48-48 százalékos részvételi arányt mért - olvasható az MTI-hez szerdán megküldött felmérésben. A TÁRKI 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatása szerint a nagyobbik ellenzéki párt továbbra is jelentősen vezet a kormánypárttal szemben. A felmérésből kiderült, hogy az elmúlt egy hónapban valamelyest nőtt a Fidesz tábora, azonban a növekedés inkább abból adódik, hogy a bizonytalan, ingadozó szavazóréteg aránya csökkent, akik közül most többen erre a pártra szavaznának, ha most lennének a választások.    

A Fidesz támogatottsága a felnőtt lakosság körében továbbra is stabil: áprilisban 36 százalékon áll, míg februárban 32 százalék, márciusban 33 százalék volt. A Magyar Szocialista Párt támogatói tábora a teljes lakosság körében ebben a hónapban 11 százalék, a februári és márciusi 12-12 százalékkal szemben.

Áprilisban a pártválasztók körében a Fidesz 43 százalékponttal (februárban 37, márciusban 38 százalékponttal), a biztos szavazó pártválasztók körében pedig 42 százalékponttal vezetett az MSZP előtt (míg februárban 43, márciusban 39 százalékpontnyi volt a különbség).

Áprilisban a biztos szavazó pártválasztókon belül a Fidesz támogatottsága 64 százalékon állt (februárban 64 százalék, márciusban pedig 62 százalék volt ez az arány), míg a szocialista párté ugyanebben a hónapban 22 százalék volt (februárban 21 százalékon, márciusban pedig 23 százalékon állt).

A teljes lakosság körében a kis pártok támogatottsága továbbra is alacsony. Az SZDSZ tábora a teljes felnőtt lakosság körében 3 százalék, a pártválasztók között pedig 5 százalék. Az MDF szavazói a teljes lakosságon belül 2 százalékot, a pártválasztók körében 4 százalékot tesznek ki (februárban és márciusban ugyanezen eredményeket mérték a két kisebb parlamenti párt támogatottságában).

Az áprilisi felmérés szerint a biztos szavazó pártválasztókon belül a kis pártok közül az SZDSZ és a Jobbik Magyarországért Párt közelebb, míg az MDF távolabb van az 5 százalékos határtól. Az SZDSZ és a Jobbik Magyarországért Párt is 4-4 százalékos, míg az MDF 2 százalékos táborral rendelkezik.

A TÁRKI készítői az adatok alapján következtettek az európai parlamenti választások eredményeire is. Azt feltételezték, hogy a szokásosan alacsony választásokon való részvétel mellett a Fidesz biztosan nyeri az EP-választásokat. Jelenlegi becslésük szerint a 22 EP-mandátumból a FIDESZ 13-15, az MSZP 6-7 helyet szerez majd meg, míg az SZDSZ, az MDF és a Jobbik alacsony részvétel esetében 1-1-et, míg magas részvételi aránynál egy mandátumot sem fog kapni.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!