szerző:
MTI

A június 7-ei európai parlamenti (EP) választásra listát állító pártok a szavazás előtti szombatig kampányolhatnak, ekkortól az urnák lezárásáig az egész ország területén kampánycsend lép életbe.

A hivatalos kampány Magyarországon március 26-án vette kezdetét, amikor Sólyom László kiírta a magyarországi európai parlamenti választásokat. A pártok június 5-én 24 óráig kampányolhatnak, és június 6-án 0 órától június 7-én 19 óráig kampánycsend lesz, ekkor kampánytevékenységet folytatni tilos. 
   
A kampánycsend megsértésének minősül a választópolgárok választói akaratának befolyásolása, így például a választópolgárok szervezett szállítása a szavazásra, vagy étel-ital adása számukra. Tilos pártjelvények, zászlók, pártszimbólumok, a jelölt fényképét vagy nevét tartalmazó tárgyak osztogatása, választási plakát elhelyezése, vagy a választói akarat befolyásolására alkalmas információk szolgáltatása elektronikus vagy más úton.
   
Az is a kampánycsend megsértésének számít, ha a tiltott tevékenységet nem jelölt vagy párt végzi, sőt akkor is, ha az senkinek se róható fel. A választási bizottságok megállapíthatják a kampánycsendsértés tényét abban az esetben is, ha az elkövető ismeretlen marad.
   
A kampánycsend intézményét többször megtámadták az Alkotmánybíróságnál. A testület 2002-ben hozott határozatában úgy fogalmazott: a kampánycsend a választói akarat kinyilvánításának zavartalanságát biztosítja. Mint fogalmaztak, a kampánycsendre vonatkozó 43 órás korlátozás csak a választási kampány időtartamának elenyésző töredékére vonatkozik, ami a célhoz képest arányosnak tekinthető.
   
Az európai uniós országok megosztottak abban a tekintetben, hogy alkalmazzák-e a kampánycsend intézményét.
   
Nincs kampánycsend például Hollandiában, itt a pártok az utolsó pillanatig buzdíthatnak. Az országban hagyományosan szerdán vannak a választások, és az EP-választást is a lehető legkorábbi hétköznapon, azaz június 4-én csütörtökön tartják.
   
Nagy-Britanniában sincs kampánycsend sem az országos parlamenti, sem az európai, sem a helyi választások előtt: a pártok a voksolást megelőző napon is szervezhetnek kampányrendezvényeket, és a sajtó a választás napján is rendszeresen közöl eredmény-előrejelzéseket, politikusi nyilatkozatokat. Nagy-Britanniában minden közképviseleti választást hagyomány szerint csütörtöki napon tartanak, a választások napjára nem hirdetnek munkaszünetet.
   
Ausztriában sincs kampánycsend, egyedül a választás napján, a választóhelyiség épületében és annak a helyi önkormányzat által meghatározott közvetlen közelében tilos a választók meggyőzésére irányuló tevékenység. A pártok, illetve a jelöltek azonban az utolsó egy-két napban már a törvényi tilalom hiánya ellenére sem folytatnak aktív kampányt, ehelyett a szavazatszámlálás, az eredmények bejelentésének óráira tartogatják erejüket. A médiára vonatkozó egyetlen korlátozás, hogy a választás napján részeredményeket csak az utolsó választóhelyiség bezárása - általában délután öt óra - után közölhetnek a tömegtájékoztatási eszközök.
   
Németországban sincs és nem is volt soha kampánycsend: legyen szó akár országos parlamenti, akár európai parlamenti választásról, a pártok a szavazás napjáig kampányolhatnak. Mivel a szavazásokat rendszerint vasárnap rendezik, az utolsó választási nagygyűléseket általában péntek este tartják, de a különböző - a nagygyűléseknél kisebb súlyú - választási kampányrendezvények szombaton is vannak. Ennek megfelelően a kampánycsendet a sajtó sem ismeri.
   
Nincs kampánycsend Belgiumban és Csehországban sem.
   
Magyarországhoz hasonlóan szabályozzák a kampánycsendet Romániában. Itt a választás előtti nap 0 órától egészen az urnazárás pillanatáig van érvényben a kampánycsend, amely alatt a média nem közölhet a pártok és a jelöltek választási esélyeit bármilyen formában is érintő híreket, információkat, kommentárokat, közvélemény-kutatási eredményeket és az aznapi újságokban sem jelenhet meg ilyen jellegű anyag. Az ismertebb pártpolitikai vezetők a szavazás után közvetlenül adott nyilatkozataikban sem közölhetnek kampányjellegű gondolatokat.
   
Luxemburgban ugyanúgy, mint Magyarországon, vasárnap rendezik a voksolást, azonban már június 5-én (péntek) éjféltől kampánycsend lesz. Szlovákiában is van kampánycsend, ami a voksolás kezdete előtt 48 órán keresztül tart.
   
Franciaországban parlamenti választásnál a voksolás napján van kampánycsend. Az EP-választási kampány május 25-én (hétfőn) kezdődik, és a június 7-i vasárnapi szavazást megelőző szombat éjfélig tart.