szerző:
hvg.hu

Medgyessy Péter exkormányfő nevelt lányát és a Legfelsőbb Bíróság volt elnökének fiát is megtaláljuk a nemrég alakult Optimum Intézet nevű „politikai elemzőközpont” vezető munkatársai között. Bár a szervezet magát pártfüggetlennek tartja, főigazgatója annak a pártnak az elnökségi tagja, amelyet a milliárdos csempészéssel vádolt és a titkosszolgálattal is kapcsolatba hozott Egymásért Egy-Másért Alapítvány elnöke, Földesi-Szabó László alapított.

„Több ideológiával rendelkező szakértőt próbálunk gyűjteni. Mindenki véleményét meghallgatni, összegyúrni, és azokból próbálunk meg egy teljesen független szakvéleményt alkotni” – a március óta működő Optimum Intézet szellemi tevékenységének esszenciáját kérdésünkre ekként foglalta össze Berényi András főigazgató. A politológiából doktorált Berényi ismert figurákból toborozta kis csapatát: egykori évfolyamtársát, Medgyessy Péter nevelt lányát, Tornóczky Anitát nevezte ki vezető elemzőnek, de kutatási igazgatóként helyet kapott a stábban az MDF-es Herényi Károly lánya, és a Legfelsőbb Bíróság volt elnökének, Lomnici Zoltánnak a fia is, utóbbi Berényi helyettese. A stratégiai igazgató pedig a Magyar Nemzetet is megjárt újságíró, Szakács Árpád lett.

Noha Berényi azt állítja, az Optimum teljesen pártfüggetlen, ezzel szöges ellentétben áll az, hogy ő maga is a Magyarok Egymásért Szövetsége (MESZ) nevű párt elnökségi tagja. Amelyről ugyan aligha hallott sokat a közvélemény, a mögötte álló körökről annál többet: a párt alapítója Földesi-Szabó László, aki a Nemzetbiztonsági Hivatallal is kapcsolatba hozott Egymásért Egy-Másért Alapítvány elnökeként milliárdos csempészési ügybe keveredett. „A pártnak semmi köze az Optimum Intézethet. Ameddig a pártban olyan elvek vannak, amelyek az értékrendembe beilleszthetőek, addig én nagyon szívesen dolgozom benne” – reagált Berényi a párt és az intézet kapcsolatát firtató kérdésünkre.

A Napi Ász cikke
Az Optimum honlapja egyébként hasonlít a washingtoni Fehér Ház weboldalára, de, mint Berényi mondja, „sok honlap hasonlít sok honlapra”. Azt pedig a webmester hibájának tudja be, hogy az Optimum főoldalán található, Széchenyi Istvánról szóló szövegrész a neten elérhető történelemtételből lett szóról szóra kimásolva.

A Optimum azzal került a híráramba, meg néhány blog érdeklődésének homlokterébe, hogy a Napi Ász című bulvárlap útján szenzációs állítást fogalmaztak meg: Barack Obama amerikai elnök személyesen, levélben küldte el az Optimum Intézet főigazgató-helyettesének, ifj. Lomnici Zoltánnak az Egyesült Államok új egészségügyi programtervezetét elemzésre. Merthogy Lomnici az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézetének ösztöndíjasa, Berényi szerint ezért kell Obamáéknak a magyar szakértő véleménye. Csakhogy – mint arról a Reakció nevű blog be is számolt – az amerikai elnök „közvetlen hangvételű levelét” nemcsak az ifjabb Lomnicinak küldte ki, hanem mindazoknak, akik feliratkoztak Obama honlapjának hírlevelére. Merthogy a levél valójában hírlevél lenne. Berényi viszont a hvg.hu-nak azt állította: a Reakció által közzétett és a Lomnicinak elküldött levél nem ugyanaz. Igaz, bizonyítékként egyelőre semmit nem mutatott, csak ígéretet tett arra, hogy az általuk említett Obama-levelet felteszik majd az Optimum honlapjára.

A honlapján magát konzervatívként meghatározó „elemző központra” a Konzervatórium nevű blog is felfigyelt. Igazikonzervatívok On the Rise: És Ezt Így Hogy? című bejegyzésükben azon értetlenkednek, miként állíthatják az optimumosok weboldalukon, hogy a konzervativizmus szinonimája az optimizmus - miközben a konzervatív eszmerendszerre valójában a pesszimizmus jellemző. Az ellentmondást Berényi a következő magyarázattal kívánta feloldani: „A konzervatív értékrendek optimistán is felfoghatók. Mi nem a konzervativizmust próbáljuk meg megfogalmazni, nem az eszmerendszert akarjuk hirdetni, hanem a konzervativizmus értékrendje alapján próbáljuk meg elkészíteni az egyébként optimista elemzéseinket.”

Elemzéseik egyébként merőben új stílusúak. Jó példa erre a pécsi időközi választást boncolgató írásukból egy - szó szerinti - idézet: „Ámbár mi van akkor, ha szerintem is ELÉG, azonban nem ismerem a Fidesz jelöltjeit és azt, amit képviselni kívánnak Európában? Tegyük fel, bízom Bennük, hogy a megfelelő embereket jelölték hazánk és a honpolgárok képviseletére, számomra szimpatikus irányvonallal, vagy nem megyek el szavazni. Van még lehetőség, voksolhatok Gurmai Zitára és Göncz Kingára, akik tudom mit képviselnek, de ha egyszer a szocialistákkal tele a pohár?!?!" Berényi állítja, a szokatlan hangvétel szándékos. Szerinte ugyanis a politikai elemzések nagy része elég bonyolult szövegezésű, éppen ezért ők megpróbálják ezeket „egyszerűbb formában, de megalapozottan gyártani”.

Dezső András

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!