szerző:
hvg.hu

A kormányfőcsere utáni javulást követően az elmúlt egy hónapban nem változott az internetezők közhangulata – derül ki az NRC Piackutató felméréséből. A hvg.hu NetHangulat index értéke – csakúgy mint áprilisban – május végén is 18 ponton állt, és bár a netpolgárok egytizede optimista, 87 százalékuk szerint hazánkban továbbra is rossz irányba mennek a dolgok.

Az NRC Piackutató immár több mint három és fél éve méri az internetes társadalom véleményét közéletünk állapotáról és a közeljövőt illető várakozásairól. Az index történetében már több mélypontot is feljegyezhettünk: a 2005 őszén még 40 pont feletti (és a választások környékén az 50 pontot is megközelítő) index 2006 júniusában, a megszorító intézkedések bejelentése után zuhant egyetlen hónap alatt 40-ről 27 pontra, majd sokáig egy viszonylag szűk intervallumban ingadozott – tavaly tavasszal azonban már csak 17 pontot mértünk. Ennél is volt azonban lejjebb: a gazdasági válság, súlyosbítva a miniszterelnök lemondásával és a jelöltkeresés körüli hercehurcával 10 pontos történelmi mélységbe repítette a NetHangulat indexet. A kormányfőcsere azonban jó hatással volt a netpolgárok közhangulatára: április végére 8 pontos emelkedés után az index 18 ponton állt meg. Május végén ugyanezt az értéket mértük, tehát a jelek szerint a Bajnai-kormány működése sem pozitív, sem negatív irányba nem befolyásolta a közhangulatot. Azok, akik optimisták voltak az új kormány beiktatásakor, még most is derűlátóak, viszont az egy hónappal ezelőtt pesszimisták attitűdje sem fordult pozitív irányba. A mostani 18-as érték egyébként megegyezik a tavaly október-november folyamán mért szinttel – jelenleg tehát hasonlóan látják az internetezők az országban zajló folyamatokat, mint ősszel, a pénzügyi válság kezdetekor.

A hvg.hu NetHangulat Index alakulását meghatározó alapkérdés a korábbi hónapokkal megegyező módon januárban is a következő volt: Általában milyennek látja Ön a magyarországi helyzetet? Inkább jól vagy inkább rosszul alakulnak a dolgok?

A NetHangulat index ötvenes értéke tekinthető középpontnak. A középpontnál alacsonyabb értékek pesszimista, az ennél magasabb értékek optimista hangulatot jelentenek. A középponttól való távolság a pesszimizmus vagy az optimizmus mértékét határozza meg. Eszerint az internetezőket az elmúlt tizenkét hónap mindegyikében borúlátó hangulat jellemezte. A márciusi mélypont idején a hazai netpolgárok mindössze 2 százaléka gondolta úgy, hogy jó irányba mennek a dolgok – ez az arány jelenleg 10 százalék, ugyanakkor 87 százalék még mindig pesszimista.

Magyarországon inkább jól vagy inkább rosszul alakulnak a dolgok?

 

március

április

Május

Optimista
Egyértelműen vagy inkább
jól alakulnak a dolgok

2%

9%

10%

Nem tudja megítélni

2%

4%

3%

Pesszimista
Egyértelműen vagy inkább rosszul alakulnak a dolgok

96%

87%

87%

Az index nem csak a teljes internetes populációban, hanem az egyes demográfiai szegmensekben sem változott számottevő mértékben. A férfiak (21 pont), a budapestiek (21 pont) vagy az 50 év felettiek (23 pont) továbbra is optimistábbak az átlagnál, míg a nők (16 pont), a falvakban élők (16 pont) és a 30 évnél fiatalabbak (16 pont) körében átlag alatti az index értéke.

Ismét látjuk a fényt az alagút végén (Oldaltörés)


 

Az ország jelenlegi helyzete

Az ország várható helyzete egy év múlva

2008. VI.

28

30

2008. VII.

28

31

2008. VIII.

30

31

2008. IX.

28

27

2008. X.

26

27

2008. XI.

24

25

2008. XII.

27

28

2009. I.

25

25

2009. II.

23

22

2009. III.

22

23

2009. IV.

24

25

2009. V.

24

27

A válaszadók a kutatás során nem csak általánosságban, hanem egyes tényezők szerint lebontva is értékelték az ország jelenlegi és jövőbeli helyzetét. A megkérdezettek az iskolai osztályzatoknak megfelelően ötös skálán külön értékelték a demokrácia működését, a gazdasági helyzetet, az egészségügyi ellátást, a közlekedést, a szociális ellátást és az ország nemzetközi megítélését. Az ország helyzetét kifejező mérőszámok a NetHangulat indexhez hasonlóan egytől százig vehetnek fel értékeket. Középpontnak az 50 tekinthető – az ennél alacsonyabb értékek negatív, a magasabbak pozitív előjelű helyzetértékelést vagy várakozást mutatnak.

A főindexhez hasonlóan az ország helyzetére vonatkozó mutató sem mozdult el semmilyen irányba. Ki kell emelni ugyanakkor, hogy tavaly július óta először gondolják úgy az internetezők, hogy egy év múlva érezhetően jobb lesz az ország helyzete, mint jelenleg. Erre utal a várakozásokat jelző index 27-es (tehát az aktuális indexét 3 ponttal meghaladó) értéke. A netpolgárok továbbra is az ország gazdasági helyzetét és nemzetközi megítélését ítélik meg a legnegatívabban, ugyanakkor épp e két tényezőben számítanak lényeges javulásra. Különösen a gazdasági helyzetet illetően bizakodóak, a szociális ellátásban viszont a jelenleginél valamivel rosszabb állapotot prognosztizálnak.

Fáj, de enyhülni fog (Oldaltörés)


 

Az egyén jelenlegi helyzete

Az egyén várható helyzete egy év múlva

2008. VI.

49

54

2008. VII.

49

54

2008. VIII.

51

55

2008. IX.

49

52

2008. X.

48

49

2008. XI.

49

49

2008. XII.

48

50

2009. I.

48

49

2009. II.

42

44

2009. III.

44

46

2009. IV.

45

46

2009. V.

43

47

A kutatás során az internetezőket arra is megkértük, hogy ötös skálán értékeljék saját jelenlegi és jövőbeli helyzetüket: az anyagi helyzet, a munka (tanulás) és az emberi kapcsolatok tekintetében. Az egyéni helyzetet kifejező mérőszámok a korábbiakhoz hasonlóan egytől százig vehetnek fel értékeket. Középpontnak az 50-es érték tekinthető, amelynél alacsonyabb értékek negatív, a magasabbak pozitív előjelű helyzetértékelést vagy várakozást mutatnak. Az internetezők a vizsgált dimenziók közül emberi kapcsolataikat értékelik a legjobbnak és anyagi helyzetüket a legrosszabbnak. Ez a sorrend a felméréssorozat kezdete óta nem változott.

Bár az egyéni helyzetet mutató index évekig egy viszonylag szűk tartományban mozgott (és mindvégig sokkal magasabb értéket vett fel az ország helyzetére vonatkozó indexnél), februárban drámai – 6 pontos – zuhanásról kellett beszámolnunk. A csökkenés nem folytatódott, az utóbbi három hónapban azonban a korábbinál alacsonyabb tartományban mozgott az index. A május végén mért 43 a valaha mért második legalacsonyabb érték, ami jelzi, hogy az internetezők valamelyest már saját bőrükön is érzik a válság hatását. Érdekes azonban, hogy míg az aktuális személyes helyzetre vonatkozó index értéke 2 ponttal csökkent, addig a várakozásoké 1 ponttal nőtt, így az jelenleg 47 ponton áll. A két index közötti 4 pontos különbség arra enged következtetni, hogy az internetezők nem csak az ország helyzetében, hanem saját személyes életükben is érezhető pozitív változásokra számítanak egy éven belül – mind anyagi helyeztükben, mind munkájukban.

Intézmények presztízse: egységes (de nem lényegbevágó) növekedés (Oldaltörés)


Bár márciusról áprilisra jelentősen nőtt a NetHangulat index értéke, ezt akkor – a kormány kivételével – nem követte az intézmények iránti bizalom növekedése. Májusra viszont az összes vizsgált intézmény esetében növekedést tapasztaltunk – igaz, az egy-két tizedpontos változás nem haladja meg a statisztikai hibahatárt. Természetesen az intézmények sorrendjében sem történt számottevő változás: a nemzetközi szervezetek állnak a lista élén, míg a kormány, a parlament és a politikai pártok a sereghajtók.

Intézmények bizalmi indexe (10-es skálán)

 

április

május

Változás

ENSZ

4,9

5,0

fel

Alkotmánybíróság

4,9

5,0

fel

Európai Unió

4,7

4,9

fel

NATO

4,7

5,0

fel

Bíróságok

4,4 4,6

fel

Ügyészség

4,2

4,4

fel

Civil szervezetek

4,2

4,3

fel

Rendőrség

4,1

4,3

fel

Ombudsmanok

4,0

4,2

fel

Köztársasági elnök

4,0

4,2

fel

Önkormányzatok

3,9

4,1

fel

Egyházak

3,7

3,9

fel

Kormány

2,4

2,5

fel

Parlament

2,3

2,4

fel

Politikai pártok

1,9

2,1

fel

A felmérést az NRC 2009. május 28-31. között végezte 1000 internet-használó online megkérdezésével. Az adatbázist az TNS-NRC InterBus kutatásának offline adataival súlyoztuk, így az a legfontosabb demográfiai ismérvek tekintetében reprezentatív a legalább hetente internetező 18-69 éves magyar lakosságra nézve.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Gazdaság

NetHangulat: mindent utálunk, megjelent a reményvesztettség

Tovább romlott az internetezők közhangulata; a hvg.hu NetHangulat index február végén már csak 11 ponton állt, és ezzel az index történetében újabb negatív rekordot jegyezhettünk fel – derül ki az NRC Piackutató felméréséből. A netpolgárok 94 százaléka szerint rossz irányba mennek hazánkban a dolgok, és mindössze 4 százalékuk látja csekély optimizmussal a jelenlegi helyzetet.

hvg.hu Itthon

Történelmi mélypont: az emberek már semmibe sem veszik a pártokat

Folytatódott a hvg.hu NetHangulat index csökkenése. Februárról márciusra újabb egy ponttal lett alacsonyabb az index értéke, amely a hónap végén 10 ponton, történetének legmélyebb pontján áll – derül ki az Piackutató felméréséből. Minden eddiginél magasabb a pesszimisták aránya: a netpolgárok 94 százaléka szerint rossz irányba mennek hazánkban a dolgok, és mindössze 2 százalék látja inkább optimistán a jelenlegi helyzetet.

hvg.hu Itthon

Gyurcsány elment, jobb kedvre derültek a netezők

Jót tett a kormányfőcsere az internetezők közhangulatának: az év eleje óta tartó mélyrepülés után 8 pontot nőtt a hvg.hu NetHangulat index értéke, és jelenleg 18 ponton áll – derül ki a NRC Piackutató felméréséből. A pesszimisták aránya azonban még mindig nagyon magas: a netpolgárok 87 százaléka szerint rossz irányba mennek hazánkban a dolgok.