„Életvezetése a beilleszkedés korai zavarát, neveltetési körülményei következményeit, élősködésre való hajlamát mutatva, kissé hullámzó”, (…) „testszerte barnás árnyalatú kültakaró” – ilyen meghökkentő szövegek olvashatók egy roma asszonyról egy, a Fővárosi Bíróság által elrendelt orvos-szakértői véleményben – írja a Roma Sajtóközpont. A dokumentum azért készült, mert a nő kártalanítási kérelmet nyújtott be a Magyar Állam ellen, amiért ártatlanul, három évig tartó előzetes letartóztatásban volt. Az államot képviselő igazságügyi tárca azonban kétségbe vonja az asszony megpróbáltatásait.

A középkorú roma asszony ellen „jelentős mennyiségű kábítószerrel való visszaélés bűntette” miatt indított a rendőrség eljárást, melynek következtében három évig ült előzetes letartóztatásban. Majd még három évig húzódott a pere, mely lakhelyelhagyási tilalommal társult, míg végül 2006 májusában a Fővárosi Bíróság jogerős ítéletében ártatlannak találta az asszonyt, felmentve őt a vád alól.

Az asszony a Roma Sajtóközpontnak (RSK) elmondta: nem sokkal felmentése után kártérítési kérelmet nyújtott be a Magyar Állam ellen, amelyet az igazságügyi tárca képvisel a perben. Ez  jelenleg is zajlik, csaknem harmincmillió forint kártérítést igényel ügyfelem, három évnyi keresetének kiesése, fizikai és mentális állapotának megromlása miatt – közölte dr. Kamarás Gábor, a nő ügyvédje.

Az alperes mindenről igazolást kér, ami az ügyvéd szerint abszurd, hiszen a nő ártatlanul bebörtönzését nem kérdőjelezik meg, viszont azt igen, hogy egészségi állapotát megviselte az évekig tartó fogva tartás. Kamarás szerint a tárca azt próbálja igazolni, hogy a nő civil körülmények közt is megbetegedett volna. Ezt az asszony saját példáival cáfolja.

A Fővárosi Bíróság által elrendelt orvosszakértői vizsgálat arra is kíváncsi volt, hogy okozhat-e lelki sérüléseket a fogva tartás. Az RSK-nak bemutatott orvos-szakértői vélemény leginkább az asszonyt teszi felelőssé kialakult számos testi és lelki gondjaiért. A vélemény szerint a testi bajok leginkább azért vannak, mert a cigarettázik, és már három fogát kihúzták, mielőtt bekerült az előzetesbe. A pszichiátriai vizsgálatot végző orvos pedig egyetlen beszélgetésből arra jutott, hogy a nő életvezetése többek közt „élősködésre való hajlamát mutatva, kissé hullámzó”. Azt pedig, hogy a nő roma mivoltából adódóan barnább bőrű, így írja le: „testszerte barnás árnyalatú kültakaró”.

Az ügyvéd szerint, túl azon, hogy az egész eljárás abszurd, felháborító és mélységesen megalázó, az is elgondolkodtató, hogy míg például egy, az őszi zavargások idején mindössze kilenc napig előzetesben lévő főiskolás esetében a minisztérium peren kívül 750 ezer forint kártérítést ajánlott a sértettnek, addig a roma asszony három éves megpróbáltatásait a tárca nem akarja elismerni.

Korábban országos visszhangot kapott egy hasonló ügy, amelyben a bíróság ugyancsak orvosszakértői véleményre hivatkozva vonta kétségbe roma vádlottak börtönbeli megpróbáltatásait. A magyarcsanádi Gán testvérek nyereségvágyból elkövetett emberölés vádjával több mint 15 hónapot töltöttek előzetes letartóztatásban, míg a bíróság jogerősen felmentette őket. Az állam ellen indított kártérítési perüket első fokon tárgyaló bíró egy pszichiátriai szakvéleményre hivatkozva, mely a fivéreket “primitívként” jellemezte, a kértnél alacsonyabb összeget ítélt meg nekik, azzal az indokkal, hogy emiatt kevésbé szenvedtek a börtönben.

Forrás: Roma Sajtóközpont
 

MTI Itthon

Két évet ült ártatlanul egy fiatal anya

Két évet töltött előzetes letartóztatásban egy fiatal budapesti nő kábítószer terjesztése miatt, ám a bíróság jogerősen felmentette a vádak alól; ezután 14 milliós kártérítésért perli az államot - mondta el Nagy Henrik ügyvéd, a nő jogi képviselője a Színes Bulvár Lap információját megerősítve.

Itthon

Mónikát ártatlanul tartják fogva?

Ártatlanul tartják előzetes letartóztatásban a hvg.hu információi szerint H. Mónikát, akit egy héttel ezelőtt fogtak el a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) nyomozói, miután lakásában szőnyegekbe szőtt heroint találtak. H. Mónika – a hvg.hu megbízható forrásokból nyert értesülései szerint – nem tudott a drogról.

Hét nap

HAT ÉV ÁRTATLANUL

Immár jogerősen felmentette a Debreceni Ítélőtábla hétfőn a nyereségvágyból elkövetett emberölés vádja alól ifjabb és...