szerző:
MTI

A Duna és a Rába magas vízállása, a közelgő áradás miatt már több utat le kellett zárni és az elkövetkezendő napokban további útszakaszokon korlátozzák majd a közlekedést - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. csütörtökön az MTI-t.

A Dunántúlon a Rába áradása miatt lezárták a Rátót és Rábagyarmat közötti összekötő utat, a Pinkamindszent és az ottani határátkelő közötti útszakaszt, a Rönök és Csörötnek közötti mellékutat, valamint a Vasszentmihály és Csörötnek közötti utat. Csörötnek települést a 8-as főút felől egyelőre nem lehet megközelíteni.

A Szombathely-Körmend-Szentgotthárd vonalon Rátót és Szentgotthárd között a Rába és a Lapics-patak áradása miatt csütörtök reggel lezárták a vasúti pályát, itt a belföldi és nemzetközi járatok utasait pótlóbuszok szállítják az árhullám levonulásáig. A Rába Szentgotthárdnál a valaha mért legmagasabb vízállással tetőzik, ezért ott már szerda délután harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el.

A Dunántúlon további útlezárások várhatóak, például az Ivánc, Szakonyfalu, Rábatótfalu, Alsószölnök, Nemesmedves, Felsőmarác és Halogy településre vezető utakon. A Duna várhatóan a következő napokban kilép a medréből a Dunakanyarban, ezért lehetséges, hogy már pénteken le kell zárni a 11-es főutat Visegrád és Dömös között, s a Tahitótfalu és Kisoroszi közötti összekötő utat. Ha ez megtörténik, Kisoroszi országos közúton nem lesz megközelíthető.

Szintén le kell zárni feltehetően a 2-es főutat a 28-as és 29-es kilométer között, ekkor Sződligeten csak egy sáv marad szabadon. Szobon és Nagymaroson várhatóan a révhez vezető utakat nem használhatják majd a közlekedők.

Az útlezárásokat táblákkal jelzik majd, s ezeken az útszakaszokon folyamatos műszaki készenlétet és megerősített útellenőri szolgálatot is biztosítanak. Az előrejelzések ismeretében a Duna tetőzésekor Nagybajcs, Komárom és Esztergom térségében harmadfokú feletti vízszint várható. Nagymaros és Budapest térségében másodfokú készültség elrendelésére kell számítani. Budapestnél a tetőzés 760 centiméteres vízállás körül várható, ez azt jelenti, hogy 600-650 centiméteres vízállásnál előbb a budai, majd a pesti rakpartot is le kell zárni a forgalom elől.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!