szerző:
hvg.hu

Rákbetegek százait küldik el az Országos Onkológiai Intézetből. A vezetőség szerint nincs pénz új páciensek felvételére. Tiltakozásul a nőgyógyászat vezetői felmondtak - írja a Népszabadság.

A lap Elküldi az új betegek többségét az onkológiai intézet című cikkének beszámolója szerint kórház csak a nőgyógyászatról havonta 120-140 beteget küld el, s emellett a sebészet és a patológia is utasít vissza pácienseket. A fővárosi intézmények visszaküldik őket azokba a többnyire vidéki kórházakba, ahonnan épp azért utalták őket ide, mert úgy ítélték meg: az országos intézetben juthatnak megfelelő ellátáshoz. A feladattal helyben ugyanis nem tudnak megbirkózni, s az országos intézmény éppen ezért van ezekre kijelölve, s ehhez is kapja a fejlesztési pénzeket - írj a lap.

A kórház vezetőinek döntése értelmében négy budapesti kerületen és néhány Pest környéki településen kívül nem vehetnek fel sehonnan betegeket. Ez ellen tiltakoznak azok a nőgyógyászok, osztályvezetők, akik lemondtak állásukról. Úgy fogalmaztak: képtelenség, hogy pénzügyi okok miatt betegek életét tegyék kockára. Annál semmi sem lehet drágább, mint ha kicsúsznak az életmentésre alkalmas időből.

A lap megkeresésére az intézet szabadságon lévő főigazgatójának helyettese azt közölte: területen kívülről csak akkor vesznek fel beteget, ha a kapacitásuk lehetővé teszi, egyelőre azonban gyakran azt sem tudják egy-egy betegnek átalgosan mennyit kell várakoznia a kezelésekre.

Jelenleg több fővárosi kórház igyekszik átvenni a be nem fogadott betegeket, Székely Tamás egészségügyi miniszter -  a lap értesülései szerint - pedig egy héten belül tárgyalóasztalhoz ül az érintettekkel.

 

 

MTI Plázs

A daganatos betegek fele ma már meggyógyul

A nem túl rózsás képet mutató statisztikák ellenére a rák nem a halálos betegség szinonímája, a páciensek fele ma már meggyógyul - hangsúlyozta Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója a Kor Kontroll Társaság és az intézet által a VIII. kerületi Kesztyűgyár Közösségi Házban csütörtökön rendezett, szűrővizsgálatokkal és szakmai előadássorozattal egybekötött nyílt napon.

hvg.hu Itthon

Mennyi türelme és pénze legyen a daganatos betegnek?

A várólista fogalmával akarva-akaratlan ismerkedik a magyar társadalom. A társadalombiztosítás szűkös keretei és a terápiák egyre magasabb ára a betegektől és a kórházaktól is súlyos kompromisszumokat kíván. Mennyit bír az OEP és mennyit vár egy daganatos beteg?

HVG Hetilap

Portré Kásler Miklósról az Onkológiai Intézet főigazgatójáról

"Tán a sors iróniája, hogy apám, aki orvos szeretett volna lenni, jogász lett, én pedig, akinek simán adódott volna a jogászkodás, és még kedvem is volt hozzá, orvos lettem" - emlékszik pályaválasztásának különösségére a legutóbb köztársasági érdemrend középkereszttel megtisztelt, 57 éves onkológus-szaktekintély.