szerző:

A titkosszolgálat évekig figyelte a romagyilkosságok egyik gyanúsítottját - közölte a Magyar Televízió híradója péntek este.

A híradó információja szerint a romagyilkosságokkal gyanúsított testvérpár egyik tagját a titkosszolgálatok - kisebb megszakításokkal - már 2004 óta figyelték. A hírműsor értesülése szerint a férfi telefonbeszélgetéseit lehallgatták, mert közismert volt, hogy szélsőséges nézeteket vall. (Ebből valószínűsíthető, hogy K. Istvánról van szó - hvg.hu.) A gyanúsított megfigyelését azonban két hónappal az első gyilkosság előtt befejezték. A hatóságok kaptak olyan információt is, hogy a banda egyik tagja évekkel ezelőtt fegyvert és lőszert akart vásárolni.    

Az országos rendőrfőkapitány múlt pénteken jelentette be, hogy egy debreceni szórakozóhelyen elfogták a feltételezett elkövetőket, a négy, 28 és 42 év közötti férfiakat emberölés és több emberen elkövetett emberölés kísérlete megalapozott gyanúja miatta vasárnap előzetes letartóztatásba helyezte a Budakörnyéki Bíróság.

A bűncselekmény felderítéséről Petőfi Attila, az NNI vezetője közölte: az előzetes letartóztatásban levő négy gyanúsított közül kettő DNS-mintája egyezik a romák elleni támadások helyszínein rögzítettekkel. A rendőrség két férfit gyanúsít mind a kilenc bűncselekménnyel, a másik kettőt egy-egy támadással hoztak összefüggésbe.