szerző:
MTI

A titkosszolgálat évekig figyelte a romagyilkosságok egyik gyanúsítottját - közölte a Magyar Televízió híradója péntek este.

A híradó információja szerint a romagyilkosságokkal gyanúsított testvérpár egyik tagját a titkosszolgálatok - kisebb megszakításokkal - már 2004 óta figyelték. A hírműsor értesülése szerint a férfi telefonbeszélgetéseit lehallgatták, mert közismert volt, hogy szélsőséges nézeteket vall. (Ebből valószínűsíthető, hogy K. Istvánról van szó - hvg.hu.) A gyanúsított megfigyelését azonban két hónappal az első gyilkosság előtt befejezték. A hatóságok kaptak olyan információt is, hogy a banda egyik tagja évekkel ezelőtt fegyvert és lőszert akart vásárolni.    

Az országos rendőrfőkapitány múlt pénteken jelentette be, hogy egy debreceni szórakozóhelyen elfogták a feltételezett elkövetőket, a négy, 28 és 42 év közötti férfiakat emberölés és több emberen elkövetett emberölés kísérlete megalapozott gyanúja miatta vasárnap előzetes letartóztatásba helyezte a Budakörnyéki Bíróság.

A bűncselekmény felderítéséről Petőfi Attila, az NNI vezetője közölte: az előzetes letartóztatásban levő négy gyanúsított közül kettő DNS-mintája egyezik a romák elleni támadások helyszínein rögzítettekkel. A rendőrség két férfit gyanúsít mind a kilenc bűncselekménnyel, a másik kettőt egy-egy támadással hoztak összefüggésbe.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Csikász Brigitta Itthon

Romagyilkosságok: nincs meg a titokzatos terepjáró?

Nem tudni egyelőre milyen terepjárót használhattak a romagyilkosságok gyanúsítottjai, a hvg.hu értesülései szerint ugyanis az előzetesben lévőktől csak egyszerű személyautókat foglaltak le a rendőrök. P. Zsoltnak pedig nem csak autója nem volt, hanem jogosítványa sem.

MTI Itthon

Kártérítési pert indítanak a tarnabodi fogva tartottak

Kártérítési pert indít a rendőrség ellen az a három roma fiatalember, akiket közel 11 hónapig tartottak előzetesben a tarnabodi fegyveres és Molotov-koktélos támadás gyanújával, és csak a feltételezett valódi tettesek elfogása után kerülhettek szabadlábra - közölte Magyar Elemér ügyvéd.

hvg.hu Itthon

Romagyilkosságok: Cs. Istvánt engedték el a Perényi 1-ből

Keresztrejtvényfejtéssel tölti bent az idejét a romagyilkosságok kapcsán elfogott egyik férfi, Cs. István. Ügyvédje Barcsi István a hvg.hu-nak elmondta, hogy védencét azzal gyanúsítják a rendőrök, hogy a tiszalöki bűncselekménynél ő vitte a helyszín közelébe a K. testvéreket, de nem tudják, hogy ezt milyen bizonyítékok támasztják alá.

Vélemény

Mi hajthatta a gyilkosokat? – Utazás a sötét elmék mélyébe

Klasszikus sorozatgyilkosságok és a modern terrorizmus sajátos hibridje az a tavaly óta folyó kegyetlen orvlövészet, amelyre nemrég tett pontot a rendőrség. A romákat ölő kis létszámú „halálsejt” cselekedeteinek hátterében egyszerre lehetett ideológiai és lélektani motívum. Igazságügyi pszichiáterekre vár annak tisztázása: az áldozatok származása tényleges ok, netán „csak” ürügy volt a gyilkolásra.

Itthon

Romagyilkosságok: miről árulkodnak a mobiltelefonok?

A rendőrség továbbra is homályban hagyta azt a kérdést, hogy miképpen jutottak a romák feltételezett gyilkosainak nyomába. Egy névtelenséget kérő nemzetbiztonsági szakember szerint a mobiltelefon társaságok által szolgáltatott adatok hoztak áttörést. A gyanúsítottak ott követtek el hibát, hogy bekapcsolt telefon volt náluk,amikor gyilkolni indultak és talán még használták is.

Csikász Brigitta Itthon

"Sokaknak ők gyáva gyermekgyilkosok" - Bencze József a hvg.hu-nak

Gyávának tartja a romagyilkosságok gyanúsítottjait Bencze József – mondta a hvg.hu-nak adott interjújában az országos rendőrfőkapitány. A főrendőr beszélt az elterjedt összeesküvés-elméletekről, és cáfolta azt, hogy valaki pénzelte volna a négyek bandáját.

MTI Itthon

Bencze: a bűncselekmény-sorozatnak vége, az indulatok megvannak

Az országos rendőrfőkapitány úgy véli, hogy a romák elleni támadások feltételezett elkövetőinek elfogása után véget ért ez a bűncselekmény-sorozat. Bencze József erről az ATV Egyenes Beszéd című műsorában kérdésre válaszolva beszélt kedd este.