szerző:
MTI

Szaporább, falánkabb és ellenállóbb a hazánkban élő őshonos katicabogaraknál az a faj, amelyet Békés megyében most először sikerült azonosítani - írta a Békés Megyei Hírlap kedden.

A megyei növényvédelem által talált bogár a levéltetvek mellett a hazai rokonfajok egyedeit is megeszi. A már beazonosított faj az őshonos katicák távol-keleti rokona, amely valószínűleg természetes úton érkezett Magyarországra. A katicák csúcsragadozójaként számon tartott harlekinkatica bizonyítottan ellensége a hétpettyes, a kétpettyes és a tizennégy pettyes bogárnak. Magyarországi megjelenésével ennek a három fajnak a megritkulásával mindenképpen számolni kell.

A sokszínű ázsiai katicafajt egyébként évek óta alkalmazzák kiváló eredménnyel biológiai védekezésként a levéltetvek ellen, mivel rendkívül hatékonyan irtják ezeket. Észak-Amerikába és Európába is ezért telepítették őket. Amerikában 1988 óta alkalmazzák tömegesen a "harlekineket", és mára a kontinens leggyakoribb katicafajává vált. Ha elfogy a fő táplálékuknak számtó levéltetű, akkor más katicák lárváit, de hernyókat, atkákat, sőt édes gyümölcsöket is fogyasztanak, emberre azonban nem veszélyesek - olvasható a Békés Megyei Hírlap keddi számában.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!