szerző:
hvg.hu

Megújul a kormányzati ügyfélkapu, interaktív felületet kapnak az ügyintézni kívánó állampolgárok, s mindehhez a kormány biztonságot, gyorsaságot és magasabb színvonalat ígér.

„Ma már 800 ezer felhasználója van az ügyfélkapunak, így az elektronikus ügyintézés közvetlenül 4,5 millió embert érint. Több mint 6 millió alkalommal veszik igénybe naponta a központi rendszer szolgáltatásait” – fogalmazott Baja Ferenc kormánybiztos a mai kormányszóvivői tájékozatón, amelyen az elektronikus közszolgáltatás új elemeit és a fejlesztéseket mutatta be.

Négy törvény szabályozza az elektronikus ügyintézés rendszerét: az elektronikus aláírásról, a közigazgatási eljárásokról, az elektronikus kézbesítésről és az elektronikus közszolgáltatásról szóló törvény. Utóbbi október 1-jén lépett életbe.

A jövőben az ügyfelek az ágazati portálokon és a magyarorszag.hu-n tájékozódhatnak és ügyintézhetnek majd. Utóbbi portál – az ígéretek szerint – teljesen megújul, így január 1-jétől a regisztrált felhasználók saját, személyes interaktív felületen intézhetik ügyeiket. Értesítési tárhelyük lesz, dokumentumokat tölthetnek le és küldhetnek be, s az államigazgatás bármelyik háttérrendszerébe eljuthatnak az önkormányzatok és központi hivatalok által nyitott "hivatali kapukon" át. „Az elektronikus tér modellezi a valós ügyintézés színtereit és folyamatait”  – sommázott a kormánybiztos.

© Végel Dániel

Több helyen lehet ügyet intézni, gyorsabban zajlanak majd az eljárások, kevesebb adminisztratív teher hárul az állampolgárokra, s rövidebb határidőkkel és magasabb színvonallal számolhatnak az ügyfelek – ígérte Baja, hozzátéve: az állampolgár, az ügyintéző és a hitelesítés összekapcsolása történik meg a rendszerrel. Jövőre a levéltári és elektronikus fizetési szolgáltatás is hozzákapcsolódik a rendszerhez.

Európai uniós pénzből, 4,5 milliárd forintból alakítják át a jelenlegi struktúrát. „A munkálatok most folynak, folyamatos lesz az átalakulás és az átállás” – közölte Baja. A levéltári struktúra integrálására 1,5 milliárd forintot fordítanak jövőre, szintén uniós forrásból. A kormány számításai szerint ez a rendszer két-három évig lesz alkalmas a teljes kiszolgálásra, és hatmilliárdos megtakarítást eredményez majd.