szerző:
hvg.hu

Kedden a hvg.hu számolt be először arról, hogy Benedek Mihály, Ózd polgármestere érettségit hazudott magának. Cikkünk megjelenése után az ózdi MSZP elnöksége közleményt adott ki, amely tartalmazza: Benedek Mihály személyes politikai és erkölcsi hitele elfogyott, ezért megvonja tőle a politikai bizalmat. Ám nincs még vége. Szerkesztőségünk birtokába jutott információ szerint az egyik szocialista önkormányzati képviselőnek hamis az érettségi bizonyítványa.

B.L.-né önkormányzati képviselőnek, a képviselő testület lakásügyi, társadalmi bizottság elnökének érettségi bizonyítványán az szerepel, hogy 1992-ben végzett a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumban. A dokumentum első ránézésre is hagy némi kivetnivalót, egmutattuk az oktatási intézmény igazgatójának a birtokunkban lévő irat másolatát. Az igazgató közölte: B.L.-né nem járt a gimnáziumba, mivel a Kölcsey Ferenc Gimnáziumnak nincs esti és levelező tagozata, soha nem is volt. Az iskolába asszonyok nem is tanulhattak. Egyébként pedig ilyen intézmény, hogy Kölcsey Ferenc Gimnázium Esti tagozat nem létezik, a bélyegző egy nem létező személyt jelöl.

A dokumentum és a gimnázium igazolásának birtokában természetesen megkerestük a képviselő hölgyet, aki elismerte, hogy a bizonyítványon szereplő személyes adatok az övével megegyezőek, de neki ennek ellenére nincs érettségi vizsgája. Elmondása szerint dísznövénykertész szakmunkás bizonyítvánnyal és egy kereskedő-vállalkozó OKJ-s tanfolyamon szerzett képesítéssel rendelkezik.

A dolog további pikantériája, hogy a jövőben Ózdra települő élelmiszerlánc helyi üzletvezetői pozíciójának az érintett hölgy a váramányosa. Arra a kérdésünkre, hogy lehet-e majd valakiből egy bolthálózat vezetője érettségi vizsga nélkül, a hölgy a következőt válaszolta: „tavaly ősszel a helyi lapban megjelent egy hirdetés, hogy az említett élelmiszerlánc üzletvezetőket keres, s én beadtam a pályázatom. A kiírásban szereplő feltételt, amely szerint tudom vállalni az ausztriai képzést, illetve rendelkezem olyan adottsággal, hogy el tudok irányítani egy üzletet."

A bolthálózat üzletvezető álláspályázatának kiírásában az ideális jelöltre vonatkozóan elvárás, hogy lezárt - akár nem kereskedelmi - legalább középfokú szakirányú végzettséggel rendelkezzen, illetve csatolni kell végzettséget igazoló dokumentumot is.

B.L.-né erre annyit reagált, hogy nem adott be érettségi bizonyítványt, csupán próba-szerencse alapon pályázott. Végül behívták több elbeszélgetésre, s mindenhol alkalmasnak találták a meghirdetett pozíció betöltésére. Ezután fél évet egy 20 fős csoporttal - amelyből 15 fő diplomával rendelkezik - ausztriai képzésben vett részt és dolgozott. Elnyerte az üzletvezetői tanuló állást, jelenleg az anyavállalat kazincbarcikai boltjában dolgozik, s mindezt érettségi vizsga nélkül.

Fürjes Judit