szerző:
hvg.hu

Nem lett volna szükség újabb feljelentésre, hiszen a Fővárosi Bíróság jogerős ítélete már megszületett; ez azt igazolja, hogy Magyarországon sem az államháztartási adatokban, sem az államadósságról készített számításokban 2003 óta semmiféle eltitkolás nem történt - reagált a Pénzügyminisztérium Balsai István sajtótájékoztatójára.

A Fidesz elnöki stábjának jogi igazgatója szerdán jelentette be: a Fidesz feljelentést tett közérdekű adatokkal való visszaélés bűncselekménye miatt Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és Veres János volt pénzügyminiszter ellen a 2006-os államháztartási adatok eltitkolása kapcsán.
   
A minisztérium közleménye szerint a megelőző év eredményszemléletű államháztartási hiányáról, a közszféra hitelfelvételeiről, valamint az államadósság alakulásáról képet adnak az unió számára évente két alkalommal összeállított jelentésben foglalt adatok, amelyek évek óta megtalálhatóak (1995-ig visszamenőleg) a tárca hivatalos honlapján és 2004 óta a KSH is rendszeresen ismerteti a számokat.
   
"Magyarországon tehát mind a szakemberek, mind pedig a lakosság az elmúlt években pontos ismeretekkel rendelkezhetett az államadóssággal, az államháztartási hiánnyal, a közszféra hitelfelvételeivel kapcsolatos folyamatokról" - írják.
   
Balsai István szerdán, az ügyészség épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján leszögezte: Gyurcsány Ferenc és Veres János folyamatosan megtévesztette a választópolgárokat, és nem tett eleget az államháztartási és költségvetési helyzetre vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettségnek.
   
Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője a párt elnökségének keddi ülését követően jelentette be, hogy az elnökség felkérte Balsai Istvánt, hogy tegye meg a feljelentést. Balsai István elmondta: a 2006. májusi szocialista frakcióülés egyik anyagából kiderül, hogy Gyurcsány Ferenc és Veres János arról beszél, létezett egy egy példányos hivatalos irat, amely a valódi államháztartási helyzetet tükrözte, de nem akarták a választások előtt felbolygatni a közvéleményt.
   
A jogi igazgató emlékeztetett, hogy Áder János 2006-ban kérdést intézett a parlamentben az akkori pénzügyminiszterhez azt firtatva: miért nem kerültek az adatok nyilvánosságra. A fideszes képviselő azt a választ kapta, hogy a számok a konvergenciaprogram részét képezik, ezért nem publikusak. Az akkori fideszes feljelentés kapcsán az ügyészség nem rendelte el a nyomozást - tette hozzá.
   
Balsai István felidézte, a Fővárosi Ítélőtábla egy újságíró feljelentése alapján legutóbb megállapította, hogy "súlyos mértékben megsértették az adatvédelmi törvény azon rendelkezését, amely az adatok nyilvánosságra hozatalát rendeli el", és kötelezte a KSH-t, hogy tegye közzé az uniós társintézményének már megküldött adatokat. A fideszes politikus szerint az ítélet fényében indokolt, hogy a párt új feljelentést tegyen. 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!