szerző:
MTI / hvg.hu

Az Újházy tyúkhúsleves végzett az első helyen a Magyarország Kedvenc Étele szavazáson. A főételek kategóriában a töltött káposzta, a desszertek között a madártej lett a kedvenc. A képviselők nem a magyaros ételektől híznak - tudtuk meg az eredményhirdetésen.

A Torkos Csütörtökön indult, négy héten és négy napon át tartó internetes felmérésen több mint 77 ezren szavaztak - tájékoztatott Perger Péter, a szavazást szervező NetPincér.hu ügyvezetője kedden. Az Újházy tyúkhúsleves 26 440 szavazattal lett első, a második helyezést leves kategóriában 22 ezer 26 szavazattal a babgulyás, míg a harmadik helyet 21 ezer 484 szavazattal a halászlé kapta. A főételek között a töltött káposztára 22 ezer 744-en, a brassói aprópecsenyére 20 ezer 852-en, a lecsóra 19 ezer 128-an voksoltak. A desszerteknél a 21 ezer 145 szavazatot elnyert madártejet a somlói galuska követi 19 ezer 79, a házi palacsinta 16 ezer 361 vokssal.

A szavazás előzményeiről Perger Péter elmondta, hogy az első szakaszban 5000 ételt rendelő adott választ a Mi a kedvenc ételed? kérdésre. Ennek segítségével állították össze a legtöbbet említett 25 főételt, 25 levest és 25 desszertet, amelyet Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke véglegesített. Erre szavazhattak az érdeklődők leves-, főétel- és desszert kategóriákban. A legkevesebb, mindössze 725 szavazatot a tarhonyaleves kapta. A főételek között a rizseshús az utolsó, melyet alig előz meg a sertéspörkölt. A desszertek között a piskótatekercs és a rigójancsi a sereghajtó.

A madártej eredetileg a francia konyha egyik édességének számított, a múlt század első felében kezdték Magyarországon is készíteni - közölte Várhelyi Miklós Venesz-díjas szakács, aki a madártej elkészítésénél a vaníliarúd használatát részesíti előnyben a vaníliás cukor helyett. A töltött káposztát a Kárpát-medencében tájegységenként eltérően készítik el. Az Újházy tyúkhúslevesről elmondta: az étel Újházy Edéről kapta a nevét, a kristálytiszta, aranysárga lében zöldségek, finommetélt és vajpuhára főzött tyúk vagy kakas fő.

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség mindhárom kategória győztes ételének ajánlott receptjét összeállította, ezeket a közönség a kedvencetel.hu oldalon olvashatja el.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
Haulitus Anikó Gasztro

A tökéletes madártej - recept

A madártej szinte mindenki gyerekkori kedvence. Sőt, megkockáztatjuk, valami olyan finomság, ami elkísér minket a bölcsőtől a sírig. Egy éppen mostanában zajló internetes, össznépi szavazás tanúsága szerint pedig népszerűsége vetekszik a somlói galuskáéval és a palacsintáéval.

hvg.hu Gasztro

A könnyű töltött káposzta receptje

Ha a főzési szokásaink döntően nem változnak meg, a helyes táplálkozást elősegítő minden tanács csak pusztába kiáltott szó marad. Dr. Marton István professzor Korkontroll című könyvében segítséget kíván nyújtani az egészséges életmód kialakításához, az aktív, értelmes tevékenységgel eltölthető évek számának meghosszabbításához. Könyvének Egészséges táplálkozás minden életkorban című fejezetében Frank Júlia receptjeivel illusztrálja az elméletet.