szerző:
hvg.hu/MTI

Ötven pátyi lakos demonstrált a budapesti spanyol nagykövetség előtt kedd délután. A megjelentek a Pátyra tervezett golffalu megépítése ellen tiltakoztak, amelyet a spanyol Grupo Milton cég szeretne a településen megvalósítani.

Páty Nem Eladó Civil Összefogás által rendezett tüntetésen Tollner József független pátyi önkormányzati képviselő petíciót olvasott fel az egybegyűltek előtt, amelyben a tervezett beruházás környezetre és helyi lakosságra gyakorolt káros hatásait sorolta fel. Ebből kiderült: a civilek attól tartanak, hogy a golffalu megvalósulásával megduplázódna a falu lakossága, és a beruházás káros hatással volna a természetre. A petíció nevesítette a spanyol Grupo Milton építőipari cégcsoportot, amely a civilek szerint nem rendelkezik referenciákkal.


A befektetéssel kapcsolatba hozható még egy cég, a Sedesa csoport, amely legutóbb Sávolyon szeretett volna MotoGP pályát építeni. "Ugyanez a cégcsoport Páty közigazgatási területén, Telki közvetlen szomszédságában óriási golf-lakóparkot tervez - a szántóföldek átminősítése már megtörtént" - mondta az egybegyűltek előtt Tollner József képviselő. Mint a tüntetésen hangsúlyozta, aggasztó, hogy a korrupciótól terhelt spanyol ingatlanfejlesztési módszert exportálják. Az MTI kérdésére Tollner József kifejtette, az önkormányzati testület szerdai ülésén dönt a beruházás megkezdését jelentő jelzáloghitel-szerződés elfogadásáról és a településfejlesztési szerződésről. A képviselő azt reméli, hogy - mivel eddig három ügyvéd is kifogásolhatónak találta a szerződést - a képviselő-testület nem tudja ügyvéddel ellenjegyeztetni a kérdéses dokumentumot. A petíciót egy cserép virág kíséretében - bár a spanyol nagykövetnek címezték - csak a nagykövetség egyik biztonsági alkalmazottjának sikerült átadni.

A Pest megyei Pátyra tervezett golfpálya-beruházás ügyében február 14-én népszavazást tartottak a településen, a helyi referendum azonban érvénytelen volt, mivel a szavazásra jogosultak csupán 43 százaléka jelent meg az urnák előtt a minimálisan szükséges 50 százalék helyett. Ezek után a pátyi képviselőtestület február 22-én megszavazta a fejlesztési terv grandiózusabb változatát, vagyis a helyi szabályozási terv módosításával szabaddá vált az út a spanyol beruházás előtt. Ez az új szabályozás március 31-én lép hatályba, ha az ügyvédi ellenjegyzés megtörténik és a településfejlesztési tervet is elfogadják. Az ügyben a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa is megszólalt. Fülöp Sándor ombudsman az MTI-nek korábban úgy nyilatkozott, hogy a pátyi golffaluval kapcsolatos önkormányzati rendelet "több sebből vérzik". Az ombudsmani vizsgálat kimondja: a projekt szemben áll a budapesti agglomerációról szóló törvénnyel, és sérti az emberek egészséges környezethez való jogát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!